Vai ir obligāti atstāt tējas naudu restorānā; un cik daudz?

Vai tiešām sanāk, ka viesmīlis ir augstākās kategorijas profesija? Mēs neatstājam tējas naudu ārstiem, skolotājiem vai automehāniķiem. Ja pārdevējs kļūdās un neizdod pilnu summu, tas var izraisīt skandālu. Vai pārdevējs ir sliktāks par viesmīli?

 

Ēdienu, ko es pasūtu, gatavo pavārs, bet viesmīlis tikai to atnes. Ja ēdiens man garšo, es gribētu atstāt tējas naudu pavāram. Nesaprotu, kāpēc jāievēro šī tējas naudas tradīcija un no kurienes tā ir nākusi.

Kāpēc cilvēki atstāj tējas naudu restorānā

Par šo tradīciju mums jāpateicas angļiem. Tā ir ļoti sena un radusies XVI gadsimtā, kad Anglijā sāka rīkot tējas dzeršanas pasākumus. Ja viesi pēc vakara pasēdēšanas palika saimnieka mājā nakšņot, viņi atstāja naudu saimnieka kalpiem.

 

Ja tev patīk ceļot, noteikti zini, ka tējas naudas apjoms atšķiras no valsts uz valsti. ASV parasti atstāj 15-25% no rēķina summas, Brazīlijā – 10%, bet Zviedrijā – 5-10%. Krievijā un Ukrainā tējas naudas norma ir 10%, savukārt Japānā tējas nauda nav ierasta prakse.

Nacionālā īpatnība nav vienīgais iemesls, kāpēc mēs atstājam tējas naudu restorānos. Galvenais mērķis ir motivēt oficiantu nākamreiz apkalpot jūsu galdiņu labāk, kad atstājiet tējas naudu.

 

Otrkārt, tējas nauda tiek uzskatīta par pateicību par labi padarītu darbu. Trešais iemesls ir vēlme ievērot etiķetes noteikumus un izvairīties no apkārtējo cilvēku kritikas. Tējas naudu parasti atstāj tie, kuru alga ir augstāka nekā viesmīļa.

 

Ir svarīgi atcerēties, ka viesmīļa darbs ir ne tikai sarežģīts, bet arī nogurdinošs. Mēs redzam tikai laipnu un akurātu cilvēku, kurš pieņem mūsu pasūtījumus.

Viesmīļa darbs ietver arī darba vietas tīrības uzturēšanu. Turklāt karstākajās stundās vienam viesmīlim ir jāapkalpo vairāki galdiņi, un viņam ir jāatceras īpašas klientu prasības, piemēram, izvairīties no sīpoliem salātos vai pievienot asu mērci pastai.

 

Jebkurā darbā ir savas grūtības, bet arī savs ieguvums. Piemēram, mēs nedodam tējas naudu ārstam, bet labprātīgi ziedojumi sli**īcām vai nelielas dāvanas ār***em ir pieņemami. Savukārt pedagogus svētkos bieži sveic ar saldumiem vai pat lielākām dāvanām.

 

Vai tējas naudas atstāšana restorānā ir nepieciešama, vai arī mēs varam iztikt bez tās? Mēs nevaram saņemt nevienu piezīmi par to, ja izvēlamies to nedot.

 

Tējas nauda Rietumu kultūrā ir etiķetes elements un pateicības izpausme par labu apkalpošanu. Ja vēlies izteikt savu paldies un vari to atļauties finansiāli, kāpēc gan neizmantot šo iespēju?

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment