Vai jūs arī tos izmetat? Nevajag tā darīt – visnoderīgākais mēslojums stādiem un dārziem

Cik bieži pēc ēst gatavošanas pārpalikušais ēdiens nonāk atkritumu tvertnē? Vai jūs to vienkārši izmetat? To darīt nevajadzētu, jo no šiem pārpalikumiem var pagatavot lielisku, pilnīgi dabīgu un bezmaksas mēslojumu savam dārzam. Tas ir gan noderīgs, gan videi draudzīgs risinājums!

Taču nesteigsimies ar secinājumiem — aplūkosim, ko tieši mēs parasti izmetam un kāpēc šie, šķietami nevajadzīgie atkritumi, patiesībā ir īsts dārgumu krājums dobēm. Ar nelielu apdomību iespējams pat ievērojami ietaupīt!

Kāda ir virtuves atkritumu lietderība?

Sāksim ar vienkāršo un banālo.

Banānu mizas. Tā ir īsta kālija un magnija bagātība. Tiklīdz jūs to pievienosiet augsnei, augi burtiski sāks pārveidoties. Lapas kļūs spilgtas, ziedi lieli un augļi pilni.

Olu čaumalas. Un šeit ir kalcijs! Tas palīdz stiprināt saknes un padara augus izturīgākus pret kaitēm.

Sīpolu mizas. Tajā ir tik daudz mikroelementu, ka to var salīdzināt ar dārgiem pirktiem mēslošanas līdzekļiem. Turklāt tā arī pasargā augus no kaitēkļiem.

Kartupeļu mizas. Tās satur daudz cietes, kas sadalās zemē un kļūst par lielisku enerģijas avotu augiem.

Un tas ir tikai sākums. Viss, ko jūs uzskatāt par atkritumiem, patiesībā ir dabiska degviela augsnei.

Kā atkritumus pārvērst mēslošanas līdzeklī

Tagad pievērsiet uzmanību! Ja jūs visu to vienkārši iemetīsiet dārzeņu dārzā, no tā nebūs nekāda labuma. Zemei nebūs laika ātri pārstrādāt atlikumus. Bet smarža būs. jūs zināt, kāda smaka. Tāpēc jums tas ir jādara pareizi.

Kompostējiet. Šī ir mana iecienītākā metode. Mēs ņemam vecu mucu vai no dēļiem uzbūvējam kasti. Ieliekam tur visu: mizas, mizas, mizas, čaumalas, čaumalas. Virsū uzberam nedaudz zemes, aplaistām ar ūdeni un ļaujam tam visam raudzēties. Pēc pāris mēnešiem iegūstam auglīgu kompostu.

Uzliešana mēslošanai. Vai vēlaties ātri mēslot? Tad pagatavojiet uzlējumu. Paņemiet spaini, piepildiet to līdz pusei ar atkritumiem un pārlejiet ar ūdeni. Ielej 3-5 dienas, pēc tam pārtecini, un tas ir gatavs! Šo uzlējumu var izmantot stādu, dārzeņu, puķu laistīšanai.
Sausais mēslojums. Piemēram, olu čaumalas var izžāvēt, sasmalcināt pulverī un izkaisīt uz dobēm. Sīpolu mizas arī izžāvē un pēc tam pievieno zemei pirms stādīšanas.

VIDEO:

Pastāstīšu jums kādu atgadījumu. Tas bija pirms pāris gadiem. Pavasarī es iestādīju tomātus. Bet augsne siltumnīcā pēc ziemas bija diezgan nabadzīga. Un mums beidzās mēslojums. Ko darīt? Man ienāca prātā šāda doma. Es paņēmu banāna miziņu, sagriezu to gabaliņos un iebēru tieši caurumos.

Lasi vēl: “Mums tam jāgatavojas”: sinoptiķi prognozē, kādi laikapstākļi būs novembrī

Pagāja laiks. Tomāti auga tik spēcīgi, ka kaimiņi nāca skatīties! Viens pat jautāja: “Ar ko jūs tos barojat, Jegor, ar ķīmiju?” – ”Ar ko jūs tos barojat, Jegor, ar ķīmiju? Un es pasmaidīju: “Nekādas ķīmijas! Palīdzēja tavi iecienītie banāni.”

 

Pakāpenisks plāns dārzeņu dārzkopjiem

Savāc virtuves atkritumus. Viss, kas piemērots mēslošanai: mizas.

Izvēlieties izmantošanas veidu. Kompostu, infūziju vai sauso mēslojumu.

Lietojiet regulāri. Kompostu vai infūziju pievienojiet ik pēc 2-3 nedēļām.

Vēl viens padoms: nemaisiet visu kopā. Piemēram, labāk nelietot citrusaugļu mizas, jo tās var mainīt augsnes skābumu.

Daži teiktu: “Vieglāk ir nopirkt gatavu mēslojumu, nekā nodarboties ar sēnalām”. Varbūt tā arī ir. Bet padomājiet par to:

Ķimikālijas ātri noplicina augsni.

Tas ir kaitīgi mikroflorai.

Pārmērīgs daudzums var kaitēt augiem.
Bet dabīgie atkritumi ir ne tikai veselīgi, bet arī droši. Tie uzlabo augsnes struktūru, piesātina to ar mikroelementiem un padara augus veselīgākus.

Ja jūsu virtuvē ir ēdiena atlikumi, nesteidzieties tos izmest. Tie var pārvērsties par visnoderīgāko mēslojumu dārzeņu dārzam. Vienkārši sāciet tos vākt un izmantot. Un jūs būsiet patīkami pārsteigti par rezultātiem.

Lasi vēl: Kartupeļi ir 3 reizes lielāki! Viens zieds un sauja mēslojuma – un šajā sezonā līdz 40 kg uz krūmu

Tāpēc šeit es dalos ar saviem noslēpumiem. Vai jūs izmantojat šos atkritumus dārzeņu dārza labā? Kā jūs sagatavojat un izmantojat attīrīšanu? Dalieties komentāros ar savām metodēm un veidiem!