Vai kartupeļiem ir jāgriež nost ziedi, un kāpēc to darīt?

Kartupeļi atkarībā no šķirnes zied ar baltiem un purpursarkaniem ziediem. Daži dārznieki nogriež šīs skaistās ziedkopas, un šai produktivitātes palielināšanas metodei ir arī pretinieki. Strīds starp viņiem turpinās gadsimtiem ilgi.

Padomju laikā skolēni plūca ziedus kolhoza laukos.

Padomju zinātnieki 1946. gadā secināja, ka vidējā zonā ziedu noņemšana bija nepraktiska, jo tas ne tikai nepalielināja ražu, bet, gluži pretēji, samazināja to.

Kā to izskaidrot? Izstrādātas jaunas kartupeļu šķirnes, kas ražo mazāk pumpuru. Ziedu veidošanai viņi tērē mazāk nekā 5% no uztura. Un, lai atgūtu no bojājumiem, jums ir nepieciešams vairāk spēka.

Zinātnieki ir pārtraukuši pētīt šo jautājumu, un privāto zemes gabalu īpašnieki joprojām strīdas, vai tas būtu jādara.

Vai man vajadzētu plūkt ziedus no kartupeļiem?

Katrs pats pieņem lēmumu šajā jautājumā. Es nekad to nedaru. Un mans kaimiņš, stāda daudz kartupeļu un vienmēr novāc ziedus.

Ir argumenti par un pret šo procesu. Kāpēc nevajadzētu noņemt ziedus:

Katrs augs cenšas atstāt pēcnācējus, tas ir, pabeigt savu attīstības ciklu. Kartupeļiem ir tendence ziedēt pat pēc ziedu puduru noņemšanas, nodrošinot barības vielas augšup. No tā izriet, ka bumbuļi nesaņems daļu no uztura.

Vīrs Maijai pēc 16 laulībā nodzīvotiem gadiem paziņoja, ka grib šķirties; Par Maijas atbildi un sagatavoto “pārsteigumu” vēl tagad runā visa Teika

Kartupeļu šķirne deģenerējas, ja ziedi tiek pastāvīgi noņemti. Tās atjaunošana ir iespējama tikai ar sēklām. Produktivitāte pakāpeniski samazinās, bumbuļi kļūst mazāki.

Tomēr tas  vēl nav viss! Uzzini visu par procedūru!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment