Kartupeļi atkarībā no šķirnes zied ar baltiem un purpursarkaniem ziediem. Daži dārznieki nogriež šīs skaistās ziedkopas, un šai produktivitātes palielināšanas metodei ir arī pretinieki. Strīds starp viņiem turpinās gadsimtiem ilgi.
Padomju laikā skolēni plūca ziedus kolhoza laukos.
Padomju zinātnieki 1946. gadā secināja, ka vidējā zonā ziedu noņemšana bija nepraktiska, jo tas ne tikai nepalielināja ražu, bet, gluži pretēji, samazināja to.
Kā to izskaidrot? Izstrādātas jaunas kartupeļu šķirnes, kas ražo mazāk pumpuru. Ziedu veidošanai viņi tērē mazāk nekā 5% no uztura. Un, lai atgūtu no bojājumiem, jums ir nepieciešams vairāk spēka.
Zinātnieki ir pārtraukuši pētīt šo jautājumu, un privāto zemes gabalu īpašnieki joprojām strīdas, vai tas būtu jādara.
Vai man vajadzētu plūkt ziedus no kartupeļiem?
Katrs pats pieņem lēmumu šajā jautājumā. Es nekad to nedaru. Un mans kaimiņš, stāda daudz kartupeļu un vienmēr novāc ziedus.
Ir argumenti par un pret šo procesu. Kāpēc nevajadzētu noņemt ziedus:
Katrs augs cenšas atstāt pēcnācējus, tas ir, pabeigt savu attīstības ciklu. Kartupeļiem ir tendence ziedēt pat pēc ziedu puduru noņemšanas, nodrošinot barības vielas augšup. No tā izriet, ka bumbuļi nesaņems daļu no uztura.
Kartupeļu šķirne deģenerējas, ja ziedi tiek pastāvīgi noņemti. Tās atjaunošana ir iespējama tikai ar sēklām. Produktivitāte pakāpeniski samazinās, bumbuļi kļūst mazāki.
Tomēr tas vēl nav viss! Uzzini visu par procedūru!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Tevi noteikti interesēs
- Sajaucu vienu paciņu šā līdzekļa ar ūdeni, un manas istabas puķes aug kā trakas – tropiska oāze uz palodzes ziemā
- Sešām zodiaka zīmēm novembris nesīs pelnītas iespējas un atbalstu par viņu neatlaidību
- Sinoptiķi paziņo, ar ko rēķināties tuvākajā laikā: ”Pats grūtākais sāksies no 19.novembra”
- Makšķernieks Mēmeles upē noķēra mazu karūsu un ielika to akvārijā – vēlāk tā kļuva par pagasta sensāciju
- “Pats nekur nestrādā!”: modes mākslinieks Dāvids skarbi izteicies par pazīstamu latviešu mācītāju (+ VIDEO)
- Pārstāj sutināt kāpostu tīteņus ūdenī vai skābajā krējumā, jo tie sanāk divreiz sulīgāki, ja tos aplej ar vienu labāku sastāvdaļu








