Vai man vajag dārgo sviestu?

Lasītājs jautā: “Sviestam kļūstot dārgākam, daudzi to sākuši iegādāties vairumā. Sakiet, vai sviests ir tik bagātīgs ar ķermenim vajadzīgām vielām un elementiem, ka to būtu vērts iepirkt? Ko var lietot sviesta vietā uz maizes, cepšanai un kā sastāvdaļu receptēs, piemēram, cepumu cepšanai?”

“Sviests savā ziņā ir vērtīgs produkts, kas apgādā organismu ar taukos šķīstošajiem vitamīniem, piemēram, A un E. Taču pamatā sviests ir piena tauki, kuros dominē piesātinātās tauksābes. To galvenās funkcijas ir enerģijas nodrošināšana, kā arī siltumizolācija, aizsargfunkcija, tauku rezervju veidošana un taukos šķīstošo vitamīnu sintēze,” uzskaita uztura speciāliste Lizete Puga.

Lasi arī: Otrās pusītes horoskops visām zodiaka zīmēm – kāda otrā pusīte tev vajadzīga atbilstoši zodiaka zīmei

“Uzskats, ka piesātinātie tauki ir slikti un no tiem pilnībā jāizvairās, nav patiess, tomēr nav arī pareizi tos ēst bez ierobežojuma. Organismam nepieciešami dažādu veidu tauki: gan piesātinātie (dzīvnieku izcelsmes), gan mononepiesātinātie (avokado, rapšu un olīvu eļļa), gan polinepiesātinātie (zivis, rieksti, sēklas). Lai cilvēks justos labi, vajadzīgs līdzsvars starp visiem šiem tauku avotiem. Ēdienkartes dažādošanai uz maizes sviesta vietā var ziest avokado vai svaigos sierus. Gatavojot cepumus un konditorejas izstrādājumus, par pamatu var izvēlēties kādu no augu eļļām. Sviesta aizvietošana ar margarīnu nebūs labākā alternatīva, jo visbiežāk margarīna sastāvā ir transtaukskābes, kas organismam ir svešas un negatīvi ietekmē cilvēka veselības stāvokli.”

 

logo-36

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment