Vai ogas izžūst un kļūst ar bronzas piekrāsu? Zemenēm uzbruka karantīnas kaitēklis. Tas iznīcina līdz 90% ražas

 

Kur uz zemenēm nokļūst tripši?

Visbiežāk uz stādiem. Turklāt pat pirkšana no audzētavas negarantē kaitēkļu neesamību.

Rožveidīgie tripši var dzīvot uz rozēm un citiem ziediem vietnē, un no tiem pāriet uz ogu dārzu. Tā nav Tripsa vaina. Viņu vienkārši piesaista zemeņu ziedu centru dzeltenā krāsa. Tas plaukst uz visiem  dzimtas augiem, pat uz ābelēm. Un viņš arī lido. Nav tālu, bet tomēr. Var nest ar vēju.

Tripsi dzīvo arī uz nezālēm. Īpaši daudz to ir uz ziedošām pienenēm Tripši uz vietas var vest ne tikai ar zemeņu stādiem, bet arī ar rožu stādiem un puķu sīpoliem!

Kā tikt galā ar tripšiem uz zemenēm?

Grūtākais jautājums. Jo tripšus var dabūt tikai ziedēšanas laikā un ogu pildīšanas laikā. Un šeit katrs pats noslēdz darījumu ar savu sirdsapziņu:

Pielietot ziedošajiem augiem vai nē?
Vai man vajadzētu apstrādāt pildījumu un nogatavojušās ogas, neievērojot apstrādes laiku, vai nē?

Lūk, atbilde uz jautājumu, kāpēc tirgū ir viena pret vienu ogu. Ražotājs vienkārši pievēra acis uz gaidīšanas periodu. Viņam nav jāēd ogas. Un laukos ir daudz tripšu, ja tos neārstē, paliksi bez peļņas.

Pēc ražas novākšanas to ir bezjēdzīgi apstrādāt. Uz krūmiem tripšu praktiski vairs nav.

Bet nav iespējams apstrādāt ziedošus augus ar sistēmiskiem insekticīdiem (vai jebkādiem insekticīdiem šajā jautājumā), jo pastāv augsts bišu risks. Pildījuma ogu vēlāka pārstrāde var izraisīt nogaidīšanas laika neievērošanu.

Apstrādātos krūmus, protams, var pārklāt ar neaustu materiālu, bet tad nebūs apputeksnēšanas. Kopumā tripši ir reāla problēma, ko vislabāk novērst vai atrisināt stādīšanas stadijā.

Bet ir kompromisa variants. Pat zemeņu audzētāji atzīst, ka pret tripšiem palīdz ārstēšana ar Fitoverm 2 ml 1% zāļu devā uz litru ūdens (20 ml/10 litri).
Bitēm šīs zāles ir 3. bīstamības klase. Apstrādi var veikt vakarā. Jākopj ne tikai zemeņu krūmi, bet arī zeme ap tiem. Fitoverm ir labs, jo atkarība no tā attīstās ļoti lēni.
Papildus Fitoverm, Vertimek (kaitīgs bitēm) un Agravertin ir efektīvi pret tripšiem. Viņiem ir arī īss gaidīšanas laiks.

No ķīmiskajiem preparātiem pret tripšiem efektīvas ir Aliot (zarnu kontakta un fumigācijas darbība) un Aktara (sistēmiska). Nav vērts tos izmantot, lai apstrādātu zemenes ziedēšanas un augļu laikā, tās mums noderēs citiem mērķiem.

Kaitēkļa kritiskais daudzums, kuru sasniedzot ir jāsāk apkarošana, ir 5 īpatņi uz vienu ziedu.

Kā novērst tripšu veidošanos uz zemenēm (profilakse)?

Obligāta nezāļu kontrole. Vismaz nopļaut pēc iespējas vairāk.
Visiem no ārpuses atvestiem augiem jābūt karantīnā vismaz 2 nedēļas.
Noteikti pārbaudiet, vai nav tripšu. Es apstrādāju visus iegādātos augus ar Aktara (ja tie ir podos, es tos izleju, un, ja tie ir ziedi ar ACS, izsmidzinu tos avīzē “no manas vecmāmiņas”.

Pēc iespējas vairāk izdaliet rozes, avenes un zemenes. Ja uz rozēm ir tripši, neatvērtus pumpurus apstrādājiet ar insekticīdu (tas noder arī rozēm).

Lasi vēl: Iemērktas un gatavas: sviestmaizes, ko mēs ar mammu joprojām gatavojam brīvdienās (lai cik reizes es gatavotu, ar to vienmēr nepietiek)

Apkaisīšana sausā, karstā laikā. Man uzreiz atgādinās pelēko puvi uz zemenēm. Bet mani draugi. Sausos apstākļos nav puves. Un, ja jūsu zemenēm sausā un karstā laikā ir uzbrukusi puve, tas nav saistīts ar mitrumu, bet gan par šķirni un tās kopšanu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment