Vai palikt draugiem vai neregulāriem gultas biedriem ar bijušo ir laba doma? Atbild pētnieki.

Psiholoģijas pētnieki no Kanzasas Universitātes izdala 5 veidus kāpēc cilvēki pēc attiecību izjukšanas mēdz palikt par draugiem:

  • romantisku jūtu saglabāšanās – parasti tas novērojams vienam no partnerim. Ja viens no partneriem vēl joprojām mīl otru, tad viņš caur draudzību mēģinās atgūt izirušās attiecības. Šāda draudzība, ja tā nenes augļus, galu galā emocionālas sāpes sagādā abiem.
  • vēlme saglabāt emocionālo saikni – šis ir raksturīgs pāriem, kas kopā bijuši visnotaļ ilgi. Cilvēki pierod pie atbalsta, padoma un uztucības, ko sniedz konkrētais partneris un nevēlas to zaudēt pēc attiecību izjukšanas. Šāda draudzība cieš fiasko, tad, kad vienam vai otram parādās jaunas attiecības.
  • praktisks apsvērums – ja partnerus saista bērns/-i.
  • empātija – jeb šajā gadījumā viens no partneriem vēlas mīkstināt otram attiecību iziršanas triecienu, lai gan patiesībā šādi slēpj savu zaķpastalas dabu. Parasti šādas draudzības nav ilgas, jo tās īsti nekas nesaista – jauna elpa dzīvei un/vai dzīvesveida maiņa un šī draudzība izplēn, ja otram partnerim nav motīva censties saglabāt šo draudzību.
  • seksuālais aspekts – šis ir raksturīgāks vīriešiem. Vīrieši pēc attiecību izjukšanas mēdz ilgoties pēc seksuāliem sakariem ar konkrēto partneri, arī tad, ja romantiskas jūtas vairs neizjūt – attiecīgi ideja par gultasbiedru sķiet draudzības uzturēšanas vērta. Šāda draudzība diemžēl partnerei mēs būt sāpīga – jo reiz, ja viņa piekrīt, tātad jūtas nav līdz galam zudušas un var turpināties ļoti ilgi.

Kopumā, lielākā daļa šo aspektu ir visnotaļ egoistiski. Pētnieki iesaka pēc attiecību izjukšanas pārtraukt kontaktu, jo tādējādi abiem tiek ierobežota iespēja pilnvērtīgi doties tālāk savā dzīvē – draudzība šajā gadījumā ir kā aizbildinājums jaunai dzīvei. Un ar kontakta pārtraukšanu šeit ir domāta arī sekošana līdzi sociālo tīklu vai dzīves tālākajām gaitām. Ja attiecības saista bērns, tad kontaktu ieteicams uzturēt tikai tik daudz, cik tas skar abu kopējo atvasi.

Lasi vēl: “Izlīguma sekss” ir kaitīgs attiecībām: zinātniekiem ir sliktas ziņas pāriem, kas pēc strīda dara TO

Avots: dailymail.co.uk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment