Vai paparžu turēšana mājās ir bīstama?

Kāpēc nevajag stādīt papardes

Nesteidzīgās un ēnmīlīgās papardes ir lieliski piemērotas dārza gabalu noformējumam. Tās bieži kalpo kā fons un ietvars puķu dobēm, žogiem, celiņiem un vasarnīcu ēkām.

Taču dažos gadījumos papardes izmantošanai traucē nepārvarama māņticības barjera. Papardes it kā piesaista ļaunos garus. Un kopumā augs ir ļauns un nedraudzīgs…..

Iespējams, tas ir tāpēc, ka dažu papardes augu lapas var būt indīgas dzīvniekiem. Tomēr lielākā daļa sugu nerada draudus. Un vēl vairāk – tās plaši izmanto ārstnieciskos nolūkos.

Un papardes jaunie dzinumi (tā dēvētie gliemežvāki jeb raši) parasti ir ēdami. Tā, piemēram, ērgļu un strausu (papardes sugas) gliemeži ir tradicionāls ēdiens Amerikas Savienoto Valstu ziemeļos un Kanādā.

Mājas amulets

Saskaņā ar dažiem ticējumiem papardes spēj nest mājoklim veiksmi, bet saskaņā ar citiem, gluži pretēji, tās ir negatīvas. Viņi saka, ka normālai augšanai tam nepieciešams daudz enerģijas, ko augs kā vampīrs ņem no apkārtējās telpas.

Cilvēkiem, kuri audzē šo augu, var rasties alerģiskas reakcijas (iespējams, sporu dēļ) un stipras galvassāpes. Saskaņā ar tiem pašiem nostāstiem papardes labvēlīgi iedarbojas uz cilvēkiem ar paaugstinātu temperamentu un agresiju.

Ko varam secināt? Ja jums ir liela ģimene un nav nosliece uz alerģijām, papardes ir jūsu izvēle. Anglijā, piemēram, papardes tiek uzskatītas par talismanu, kas palīdz iegūt mīlestību. To bieži vien kopā stāda iemīlējušies pāri vai cilvēki, kuri sapņo par izcilu laulību.

Papardes zieds ir populārs saules simbols slāvu vidū. Senatnē cilvēki ticēja, ka tās attēls, izšūts uz auduma, nes īpašniekam veiksmi, veicina talantu un garīgo spēku atklāšanu, piepilda lolotas vēlēšanās. Pamēģiniet savā dzīvoklī izaudzēt papardi – un arī jūs noteikti sajutīsiet tās maģisko spēku!

Papardes un grauzēji

Bet, ja neticat māņticībai, ir viens ļoti pamatots iemesls, lai iestādītu papardes – tās lieliski tiek galā ar grauzējiem!

Visā mājā izkaisi papardes lapas, un kopš tā laika šādu problēmu tev vairs nebūs.. Acīmredzot papardes smarža grauzējiem netīk. Šī paša iemesla dēļ papardes var sastādīt ap māju.

Šāda shēma darbojas arī ārpus telpām. Daži dārzkopji uz ziemu ar kaltētām papardes lapām apsedz vīnogas, krūmmellenes, jaunos augļu kokus, un peļu pēdas ir mazāk manāmas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment