Vai pārtiku ar pelējumu var ēst, ja pelējums ir noņemts? Kādas varētu būt sekas

 

Kādas ir sekas?

Attīstības laikā sēne var būtiski mainīt produkta garšu un sastāvu, un, ja sēne ir spējusi samazināt produkta skābumu, tas jau ir labvēlīgi apstākļi nopietnāku patogēnu, piemēram, botulisma, attīstībai.

Alerģiskiem cilvēkiem, grūtniecēm un cilvēkiem ar vāju imūnsistēmu pelējumu nevajadzētu pat sajust. Dažādām kategorijām sekas ir atšķirīgas, piemēram, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu var attīstīties pelējums.

Ja uz produkta ir parādījies pelējums, tā ir labvēlīga vide ne tikai sēnītei, bet arī citām baktērijām/patogēniem. Vislabāk ir neriskēt.

Vai ir iespējams izvārīt produktu ar pelējumu?

Piemēram, ledusskapī ir atvērta tomātu pastas kārba, kas pārklāta ar pelējumu. Visbiežāk šo pelējumu noņem ar karoti un pastu izmanto ēdiena gatavošanai.

Vārīšana iznīcina sēnīšu sporas un baktērijas, taču joprojām saglabājas pelējuma producētie mikotoksīni.

Bet, kā rāda prakse, – mikotoksīnu vajadzētu būt ļoti daudz, lai izraisītu vismaz neregulāras izkārn***mus.

Ja esat pieaudzis un vesels cilvēks, jūs nevarat mainīt savus paradumus un gatavot uz šādas tomātu pastas. Bet, ja jūs gatavojat bērnam, tad es to ļoti neiesaku.

Lasi vēl: Vai ogas izžūst un kļūst ar bronzas piekrāsu? Zemenēm uzbruka karantīnas kaitēklis. Tas iznīcina līdz 90% ražas

Šeit viss ir uz jūsu pašu risku, tāpēc padomājiet paši, izlemiet paši, ir vai nav.

Leave a Comment