Vai tā ir taisnība, ka kaķenes saviem kaķēniem nokož ūsas? Kāpēc viņas tā dara?

Foto – Pixabay

Dažreiz dzīvnieku pasaule ir ļoti mīklaina, un tā vien šķiet, ka atbildes uz dažiem jautājumiem nemaz nav tik viegli iegūt.

Piemēram, atbilde uz šo – vai kaķenes patiešām saviem kaķēniem nokož ūsas un kāpēc viņas tā dara?

Cilvēki ir tie, kuriem ir ūsas tikai “stila” un izskata dēļ. Dzīvniekiem gan ūsām, gan uzacu spalviņām ir īpaša funkcija. “Vibrise” – tā tās zinātniski sauc – ir dzīvnieka maņu papildorgāns, kas kaķiem uzlabo redzi (kaķiem redze, starp citu, nav tā pati labākā), dzirdi un tausti.

Kaķu ūsas ir ļoti jutīgas, pateicoties neskaitāmajiem nervu galiem, kas no tām pārraida informāciju uz smadzenēm. Patiesībā jūsu mājdzīvniekam ir daudz vairāk “vibrisu”, nekā redzams ar aci.

Uz kaķa purna un ķermeņa ir izvietoti 30 līdz 40 jutīgi “sensori”, kas ļauj tam sajust pat vissīkāko gaisa vibrāciju, kas, atstarojoties no apkārt esošajiem priekšmetiem, ļauj tam orientēties telpā, izvairīties un nepieskarties tam, kam dzīvnieks nevēlas pieskarties. Tāpēc kaķi atšķirībā no diezgan neveiklajiem suņiem, spēj palikt praktiski neredzami.

Foto – Pixabay

“Vibrise” sniedz kaķiem priekšrocības arī medībās, palīdzot saglabāt līdzsvaru un orientēties pilnīgā tumsā. Šis process ir neticami precīzs – katram matam ir atsevišķs smadzeņu reģions, kas analizē tā sniegto informāciju.

Ja saimnieks kādā dullumā nogriež savam kaķim ūsas, tas nozīmē atņemt kaķim spēju orientēties pasaulē un padarīt to neaizsargātu pret briesmām.

Bet kā tad ar to vai kaķenes tiešām mēdz nokost ūsas kaķēniem? Atbilde ir pārsteidzoša!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment