Vai tā ir taisnība, ka kaķenes saviem kaķēniem nokož ūsas? Kāpēc viņas tā dara?

Tomēr ir kāds interesants fakts – kaķenes mēdz saviem kaķēniem “nokost” ūsas un iemesls tam ir pavisam vienkāršs. Bez ūsām mazuļi nevar tālu aizklīst, jo viņiem ir ļoti vāja redze un bez tām, viņi īsti nespēj orientēties telpā.

Lasi vēl: Ja jūsu kaķis jums kož, lūk, ko tas nozīmē. Dzīvnieku valodas noslēpumi

Kaķenei ir viegli kontrolēt 1-2 kaķēnus, bet ko darīt, ja ir piedzimuši 5-6 mazuļi, no kuriem katrs alkst izzināt apkārtējo pasauli? Kaķenei pēc dzemdībām ir jāguļ un jāatgūst spēki, nevis “jāgana” katrs zinātkārā kaķēna solis. Tāpēc kaķenes patiešām bieži vien nokož kaķēnu ūsas. Un to kaķene dara tikai tāpēc, lai aizsargātu jaundzimušos pēcnācējus.

Foto – Pixabay

Par laimi, zaudējot ūsas, kaķēni tikai uz laiku zaudē spēju orientēties. Turklāt ūsas ataug ļoti ātri – pēc zinātnieku domām, daudzas reizes ātrāk nekā mati!

Kaķi izmanto ūsas, lai noteiktu, vai viņi var izspraukties caur šaurām spraugām, kā arī lai medībās precīzi noteiktu laupījuma atrašanās vietu. Interesanti, ka ūsu garums bieži atbilst kaķa ķermeņa platumam, kas palīdz izvairīties no situācijām, kurās kaķis varētu iesprūst. Turklāt ūsu stāvoklis un kustība var izpaust kaķa emocionālo stāvokli, piemēram, ja tās ir pavirzītas uz priekšu, kaķis var būt ziņkārīgs vai satraukts.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment