Vai tārpainas sēnes ir ēdamas pēc mērcēšanas? Eksperts skaidro, kad tās var ēst un kad tās būtu jāizmet

Vai ir droši ēst tārpainas sēnes pēc rūpīgas mērcēšanas, mazgāšanas vai citu apstrādes metožu pielietošanas? Lielākā daļa sēņu, kuras tiek vāktas siltajos mēnešos, ir tārpainas vai satur kukaiņu olas.

Ja sēnēs tārpi nav redzami, mēs uzskatām tās par nosacīti tīrām, taču tajās joprojām var būt kāpuri. Vai ir droši ēst sēnes, kurās jau ir izauguši tārpi, un kā var atrast patiešām tīras sēnes? Uz šo jautājumu atbildēs bioloģijas zinātņu kandidāts, mikologs.

Mežā bieži saskaramies ar šādu skatu. Dodoties sēņot, redzat, ka kāds jau ir apmeklējis šo vietu pirms jums. Uz zemes ir sagrieztas vai izrautas tārpainas sēnes. Un pēkšņi, starp zāli, jūs ieraugāt skaistu sēni.

Nolēmu nogriezt skaistu sēni, bet iekšpusē tā bija pilna ar tārpiem. Tiem, kas nāca pirms tevis, nepaveicās, un arī tev nav paveicies. Daži cilvēki tomēr ēd tārpainas sēnes. Vai tās ir droši ēst?

Zinātņu kandidāts par tārpainām sēnēm

Saskaņā ar mikologa Mihaila Višņevska teikto, siltajā sezonā mežos praktiski visas sēnes ir cietušas no kukaiņiem. Mušas masveidā dēj olas uz sēnēm, pat mazās sēnēs jau var atrasties nākotnē mušas.

Kāpēc sēnes nevajadzētu lasīt maisiņā vai spainī

Sēnes, kuras izskatās nesaskartas ar tārpiem, bieži vien ir tikai infekcijas sākuma stadijā, un nākotnes tārpi vēl nav redzami. Siltajos un mitros apstākļos kāpuri aug ļoti strauji, un pēc 4 stundām tie, kas vēl ir mazi un neredzami, var kļūt redzami.

Ja salasītās sēnes ir siltā mežā vairākas stundas, tās jāglabā vēdināmā traukā. Maisiņā vai spainī sēnes uzkarst, kas veicina ideālus apstākļus tūlītējai tārpu attīstībai.

Un izrādās, ka sēnes, kas no rīta šķita tīras, mājās vakarā, kad tās sāk griezt, ir pilnas ar redzamiem tārpiem.

Šis jautājums neattiecas uz gadījumiem, kad sēnes tiek vāktas agrā pavasarī vai vēlu rudenī, kad kukaiņi vēl nav parādījušies vai jau ir devušies ziemas miegā. Šajos gadījumos lielākā daļa sēņu ir tīras.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment