Vai tārpainas sēnes ir ēdamas pēc mērcēšanas? Eksperts skaidro, kad tās var ēst un kad tās būtu jāizmet

Vai  var ēst tārpainas sēnes

Viss ir atkarīgs no tārpu skaita sēnē. Ja sēne ir tikai nedaudz tārpaina, tas nenes nekādu būtisku risku organismam. Šajā kontekstā mēs runājam par ēdamām sēnēm.

 

Tārpi satur tīras olbaltumvielas, bez krāsvielām vai ķīmiskām piedevām. Kad sēnes ir apstrādātas, piemēram, saldētas, vārītas, ceptas vai sālītas, kāpuri paši par sevi nav kaitīgi. Tāpat kā mēs ēdam konservus un saldētas zivis, kas var ietvert “dzīvas” zivis, var ēst arī sēnes, kuras nav pārāk tārpaines.

Stipri tārpaina sēne ir bīstama ne tārpu dēļ

Vai ir droši ēst tārpainas sēnes, ja tajās ir daudz kāpuru? Bieži vien dzirdam, ka, ja ābolā ir tārps, tas liecina par to, ka tas nav ķīmiski apstrādāts un ir ēdams. Taču, ja ābolā tārpu ir ļoti daudz, tas nav ieteicams. Līdzīgi, stipri tārpaina sēne nav ēdama.

 

Smagi tārpainas sēnes nav piemērotas ēšanai. Ja sēnēs ir daudz kāpuru, tās ir pilnas ar izdalījumiem, kas var radīt labvēlīgus apstākļus pelējuma un baktēriju attīstībai, padarot sēnes kaitīgas pat pēc termiskās apstrādes.

 

 

Pat ja jūs izņemiet kāpurus, mērcējot sēnes ūdenī, tās joprojām var būt toksiskas. Vai ir iespējams ēst tārpainas sēnes? Ja tārpu ir tikai maz, tad jā, bet, ja sēnes ir pilnas ar tārpiem, tās nav piemērotas ēšanai. Šis ir cits zinātnieka viedoklis par sēņu izvēli.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment