Banāni ir labs šķiedrvielu un kālija avots, tāpēc tie ir svarīga veselīga uztura un vispārējā uztura sastāvdaļa.
Lielākā daļa cilvēku dod priekšroku dzelteniem banāniem, taču dažkārt ir vērts pievērst uzmanību arī brūniem banāniem – banāniem, neskatoties uz to izskatu, ir daudz ko piedāvāt.
Brūnie banāni ir gatavāki un mīkstāki nekā dzeltenie banāni. Tie ir arī saldāki. Tāpēc tos biežāk izmanto cepšanā un citās receptēs, nevis kā atsevišķu uzkodu. Banānu uzskata par nogatavojušos, kad uz mizas parādās nelieli brūni plankumi. Šie brūnie plankumi ir zīme, ka auglī esošā ciete ir pārvērtusies cukurā, kas padara banānus saldākus un aromātiskākus. Arī banāna mīkstumā var būt brūni plankumi, taču tie bieži rodas ļoti nogatavojušos banānu sasitumu dēļ.
Banānus ar brūniem plankumiem uz mizas vai mīkstuma uzskata par ēdamiem. Tomēr, jo banāni ir nogatavojušies, jo lielāks risks, ka uz tiem var būt baktērijas.
Trīs pazīmes, kas liecina, ka banāni ir pārāk nogatavojušies, lai tos varētu droši ēst.
Uz banāna ir redzams pelējums. Melnā miziņa nav pelējuma pazīme. Tā vietā pelējums uz banāniem izskatās kā pūkains balts, pelēks vai zaļgans veidojums, kas līdzīgs pelējumam uz maizes, īpaši pie kātiņa.
Lasi vēl: Tamāra Globa atklāja, kuras zvaigžņu zīmes 2025. gada sākumā savu dzīvi pārvērtīs pasakā
banāns smaržo pēc puves vai fermentācijas.
No banāna izplūst šķidrums.
Miza un augļi banāna iekšpusē ir melni, kas norāda, ka banāns ir pārgatavojies.
Kad banāna miziņa ir viegli nospiesta, tā ir duļķaina.
Brūnu banānu priekšrocības salīdzinājumā ar nogatavojušos banānu priekšrocībām.
Neraugoties uz to neizskatīgo izskatu, brūnie banāni var sniegt vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar pievilcīgākiem nogatavojušies dzelteniem banāniem. Tajos ir daudz vairāk cukura, tāpēc tie ir lieliska izvēle, lai tos izmantotu kā sastāvdaļu cepšanai. Tie ir vieglāk sagremojami, jo fermenti sašķeļ rezistento cieti (ciete, kas netiek sagremota) līdz vienkāršajam cukuram, padarot to vieglāk sagremojamu.
Lasi vēl: Krabju nūjiņu “Raffaello” Jaunajam gadam
Jūs varat palēnināt cukura izdalīšanos organismā, ēdot banānus nelielās porcijās kopā ar veselīgus taukus, olbaltumvielas vai papildu šķiedrvielas saturošu pārtiku.