Vai vēlaties maigāko liellopu gaļu tikai 30 minūtēs: un nē, tā nav soda- noslēpuma sastāvdaļa atrodas jebkura lielveikala plauktā

Pazīstama situācija: gribas izvārīt spēcīgu buljonu vai pagatavot salātus ar liellopu gaļu, bet stundām ilgi stāvēt pie plīts nav laika? Un ja vēl gadījies vecāks un sīkstāks gaļas gabals, tad vispār bēda — pat līdz pusdienām tas labi neizvārās.

Esam pieraduši domāt, ka sulīga, mutē kūstoša liellopa gaļa ir tikai ilgstošas gatavošanas rezultāts.

Bet ko, ja es teiktu, ka tas viss ir mīts? Ka pat viscietāko gabalu iespējams pārvērst maigā gardumā tikai 30 minūtēs. Bez spiediena katla, bez sarežģītiem marinējumiem. Noslēpums slēpjas vienā pavisam negaidītā, vienkāršā un dabīgā sastāvdaļā, ko mēs parasti bez domāšanas izmetam. Gatavojieties pārsteigumam!

Kāpēc gaļa mēdz būt sīksta? Mazliet teorijas

Visa vaina ir saistaudos, precīzāk — kolagēnā. Vecākā vai muskuļainākā gaļā tā ir daudz, un tā ir ļoti blīva. Ilgstošas vārīšanas (3–4 stundas) laikā kolagēns pamazām pārvēršas želatīnā, un gaļa kļūst mīksta. Bet mums taču nav tik daudz laika!

Noslēpuma sastāvdaļa darbojas kā dabisks mīkstinātājs. Tā saudzīgi sašķeļ olbaltumvielu šķiedras, padarot tās elastīgākas, un gaļa daudz ātrāk sasniedz ideālu maigumu.

Un nē, tā nav soda, kas var atstāt nepatīkamu ziepju piegaršu.

Brīnumainā sastāvdaļa: banāna miza

Jā, jūs nepārklausījāties! Tieši tā miza, ko parasti metam atkritumos, satur spēcīgus fermentus, kas mīkstina gaļu.

Kā tas darbojas?

Banāna mizā, īpaši vēl nedaudz zaļganā, ir daudz enzīma bromelaīna. Tas pats ferments ir ananasos un veido daudzu veikalā pieejamu marināžu pamatu.

Tas dabiski šķeļ stingrās olbaltumvielu saites, bet dara to ļoti saudzīgi, nepārvēršot gaļu putrā.

Lasi vēl: Kā glabāt dālijas ziemā: vai nepieciešams izrakt, kā saglabāt saknes

Solis pa solim: maiga liellopa gaļa 30 minūtēs

Kas nepieciešams:

Liellopa gaļa (jebkura daļa, pat visbudžetākā — piemēram, skausts vai krūtiņa) — 500–700 g
1–2 svaigi banāni (galvenais noslēpums!)
Ūdens
Sāls, pipari graudos, lauru lapa — pēc garšas
Sīpols, burkāns — aromātam (pēc izvēles)

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..