Vai zināji, ka 16.maiju mūsu senči uzskatīja par ļoti fenomenālu dienu? Un tajā bija aizliegts šis!

,

Ko jūs varat darīt

Mūsu senči zināja: rīts jāsāk ar baznīcu. Pēc lūgšanas pie svētajiem lūdziet viņu palīdzību un aizbildniecību. Pie Lielās mātes Mavras cilvēki vēršas pēc padoma ģimenes lietās, lūdz palīdzību visā, kas saistīts ar bērnu audzināšanu un mājturību. Svētie stiprina garu, palīdz tikt galā ar zemes grūtībām.

Uz svētkiem vajadzēja vārīt skābētus kāpostus vai nātres. “Nātrēs meklē nātres,” – teica mūsu senči. Neko nezinot par nātru lietderīgajām īpašībām, cilvēki intuitīvi saprata, ka tās ārstē daudzas slimības.

Nātres uz šo dienu nesa ne tikai pārtikai: augs esot viens otram šļakstījis. Tika uzskatīts, ka šis rituāls stiprinās veselību un aizdzīs sliktas domas. To, ka jāvāc jauni augi, kas pilni ar noderīgām vielām, apstiprināja daudzus gadsimtus vēlāk, kad zinātnieki cieši iesaistījās to izpētē.

 

Senos laikos cilvēki zināja, ka piemiņas dienā nevajadzētu sākt sadzīviskus strīdus vai pacelt balsi uz laulātajiem, citādi pat mazākā ķildiņa var pārvērsties par īstu vārdu vētru, kas novedīs pie laulības saišu izjukšanas.

Pastāvēja ticējums: kā pavadīsi šo dienu, tā nodzīvosi visu gadu līdz nākamajiem svētkiem.

Šajā dienā tas ir aizliegts:

Sākt būvēt māju, it īpaši, ja starp materiāliem ir tie, kas palikuši no nodegušās vai nopostītās mājvietas.

Mazgāt matus – uz nepatikšanām.

Vīriešiem – nodarboties ar dārzkopību. Tika uzskatīts, ka 3. maijā (pēc vecā stila) kāpostus un citus dārzeņus drīkst stādīt tikai sievietes, citādi nebūs ražas.

Nevajadzētu pieskarties pienam, lai netīšām to neizlietu. Pat piliens produkta, kas nokritis uz galda vai grīdas, var radīt nepatikšanas.

Aizliegums attiecas arī uz mājsaimniecību. Saimniecēm šajā dienā ir jābūt piena produktu pārvaldniecēm.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment