Vairāki triki kā panākt, lai tomāti siltumnīcā ātrāk nogatavojas

Ko iesākt, lai paātrinātu siltumnīcas tomātu ātrāku gatavošanos. Mēs izmantojam dažus agrotehniskus paņēmienus, kas strādā

Jūlijā augļi apakšējās ķekaros sasniedza zaļo stadiju, kad tomāti ir izauguši līdz pilnam izmēram atbilstoši šķirnes pazīmēm. Pēc tam augļi pāriet piena gatavības stadijā un tikai tad sasniedz pilnīgu gatavību. Lai paātrinātu augļu gatavošanos, mēs izmantojam dažus agrotehniskus paņēmienus. Sīkāk aplūkosim, ko darīt, lai tomāti ātrāk nogatavotos uz krūma.

Galotnes nogriešana

Galotnes nogriešana ir viens no svarīgākajiem agrotehniskajiem paņēmieniem, īpaši indeterminantajām, augstajām tomātu šķirnēm. Viss ir tajā, ka augstie tomāti būtībā ir liānas un aug bez ierobežojuma uz augšu, pastāvīgi veidojot pazarītes un ziedu ķekarus. Taču tas nenozīmē, ka visi ziedu ķekari izveidos augļus un nogatavosies.

Tāpēc regulāri veicam arī pazarīšu izgriešanu visā veģetācijas periodā. Atkarībā no dzīvesvietas reģiona, jūlijā vai augustā veicam tomātu krūmu galotņu piespraušanu. Tā kā grūti runāt par visiem reģioniem, man vienkāršāk ir aprakstīt piespraušanas brīdi pēc pašiem tomātiem. Mēs nogriežam tomātu galotnes pusotru mēnesi pirms ražas novākšanas.

Piemēram, es dzīvoju pierobežas apgabalā. Pēdējos tomātus no krūma novācu 10. oktobrī. Tāpēc tomātu galotnes nogriežu augusta sākumā vai vidū. Uz krūmiem līdz tam laikam izveidojas 5–7 ķekari, un ar to pilnīgi pietiek, lai visi augļi paspētu nogatavoties.

Kā tas ietekmē augļu gatavošanos

Tomātu galotnes nogriešana novirza visus augu barības vielu plūsmas virzienus uz augļu nogatavināšanu, nevis jaunu dzinumu augšanu. Tādēļ augļi sāk nogatavoties ātrāk.

Pazarīšu izgriešana

Tomātu krūmus es audzēju divos stumbros. Uz katra stumbra jūlijā turpina augt pazarītes. Tāpēc šobrīd ir svarīgi izgriezt visus liekos sānu dzinumus un nepieļaut krūma pāraugšanu. Ja pazarītes neizgriezīsim, dzinumi sāks augt četros stumbros, bet tas samazinās augļu aizmetņu veidošanos un ražu. Tāpēc mēs izgriežam pazarītes, lai krūmi netērētu barības vielas uz to augšanu, bet virzītu tās augļu nogatavošanai.

Lai pazarītes neataugtu un nebūtu nemitīgi tās jāgriež, mans ieteikums ir atstāt 1,5 – 2 cm kātiņu katrai pazarītei, tad viņa neataugs. Protams var būt kāds izņēmums, kad piemēram, 1 no10 pazarītēm ataugs, bet tas tik un tā samazinās jūsu daraba apjomu.

Lapu apgriešana

Jūlijā ir svarīgi apgriezt apakšējās tomātu lapas. Kad augļi sasnieguši zaļo gatavību, t.i., ir izauguši, jau var noņemt apakšējās lapas un atstāt tikai vienu lapu zem ķekara.

Bet, kad augļi sāk kļūt brūngani, rozā vai iekrāsoties atbilstoši šķirnei, tad var noņemt arī apakšējo un augšējo lapu. Mēs dodam ķekariem brīvību un saules piekļuvi, lai saule paātrinātu tomātu nogatavošanos ķekaros.

Lasi vēl: Suns gulēja uz sliedēm un nemēģināja aizbēgt, pieejot tuvāk sapratām iemeslu

Tomātu laistīšana

Jūlijā ir svarīgi regulāri laistīt tomātus, īpaši karstā laikā. Jo auglim nogatavojoties, augā notiek sarežģītas ķīmiskas reakcijas. Tieši pateicoties mitrumam, katrs auglis saņem nepieciešamās barības vielas.

Tomātu mēslošana. Jūlijā mēs iestrādājam kāliju – tieši tas stimulē nogatavošanos un uzlabo augļu garšas īpašības. 10 litros ūdens es izšķīdinu 10 gramus kālija monofosfāta. Laistām pa 1 litram zem katra krūma.

Burkāni izaug, bet tie ir mazi: ir tikai viens iemesls tam un pieredzējuši dārzkopji šādu kļūdu nepieļauj

Tomāta caurduršana. Ātrākais veids, kā paātrināt augļu nogatavošanos, ir augļa kātiņa caurduršana. Bet jāsaprot, ka šajā procesā tomāts ātri nogatavosies, taču ilgi neglabāsies. Turklāt caurduršanas vietā var attīstīties dažādas problēmas. Tāpēc šis ir riskants paņēmiens tomātu nogatavināšanai.

Lasi vēl: Vīrietis atkritumu tvertnē atrada maisiņu, vēlāk tā saturs mainīja viņa dzīvi

Tomātu ietīšana ar banānu

Tomātu nogatavošanos var paātrināt, izmantojot etilēnu – šo vielu izdala gatavi āboli, banāni. Var ievietot tomātu ķekaru maisiņā un pielikt klāt banānu. Tomēr arī uz šo metodi es raugos skeptiski, lai gan tas ir strādājošs padoms.

Dalieties komentāros – kā jums aug un gatavojas tomāti?
💚 Paldies par uzmanību. Neaizmirstiet ielikt “patīk”, abonēt un nospiest “kopīgot” – jums sīkums, bet man patīkami.