Vairs nekad neēdīšu “laimītes” kopš izlasīju šo senseno ticējumu par ceriņiem un vēlmju piepildīšanos…

Foto – Pexels

Daudzi no mums pavasarī priecājas par neizsakāmi skaistajiem, ziedošajiem ceriņiem un, protams, ka meklē “laimītes” – ceriņu ziedu ar piecām vai vairāk lapiņām, jo ticējums vēstī – tās nes laimi. Taču, kā izrādās, viss nav tik vienkārši…

Ceriņi ir lapu koku un krūmu ģints, kas pazīstami ar saviem krāšņajiem un smaržīgajiem ziediem, kas zied pavasarī. Ceriņiem ir apmēram 12 līdz 25 sugas, bet visbiežāk audzētās ir “Syringa vulgaris” (parastais ceriņš) un tā hibrīdi.

Ceriņi ir sastopami dažādos izmēros – sākot no 2 metriem un beidzot pat ar 7 metriem lieliem krūmiem. To izmēru nosaka gan suga, gan augšanas apstākļi. Ceriņu ziedi ir neliela izmēra, bet aug ciešās, smailās ziedkopās, kuras sauc par skarām. Ceriņi var būt dažādās krāsās – sastopami gan balti, gan violeti, gan tumši violeti, gan rozā. To ziedi parasti ir ļoti aromātiski.

Izpildi testu!

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Dzentlmenis.lv grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 59%

0%

Ceriņi zied pavasarī – parasti no maija beigām līdz jūnija sākumam, atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem. Vislabāk ceriņi jūtas saulainās vietās un labi drenētā augsnē. Tie ir izturīgi pret aukstumu un var augt dažādos klimatiskajos apstākļos. Sastopami arī dabā, piemēram, mežā.

Eiropā ceriņus apzināti sāka audzēt jau 16.gadsimtā. Vairākās kultūrās tos simbolizē ar mīlestību, atdzimšanu un cerību. Baltie ceriņi tiek saistīti ar tīrību un nevainību, kamēr purpursarkanie simbolizē mīlestību.

Foto – Pexels

Daudzi no mums jau kopš bērnības zina – tad, kad zied ceriņi, ir svarīgi atrast ceriņu krūmā ziedu ar piecām ziedlapiņām, ievēlēties vēlēšanos un to apēst – tātad, vēlēšanās piepildās! Bet, vai tas tiešām tā ir? Ko par to saka senseni tautas ticējumi?

Raksta turpinājums nākošajā lapā:

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment