Gadu gaitā, rīkojot neskaitāmas mājas viesības, esmu nonācis pie vienas vienkāršas patiesības: Jaungada galds nesākas ar silto cepeti. Tas sākas ar uzkodām. Tieši pēc tām rokas stiepjas visbiežāk – kamēr viesi vēl tikai pulcējas, malko pirmo dzērienu, sarunājas un nesteidzas sēsties pie lielā galda.
Tāpēc pret uzkodām man ir īpaša attieksme. Tām jābūt vienkāršām, saprotamām un tādām, kuras gribas ēst, nevis tikai turēt “skaistumam”. Lūk, mans personīgais Top 5, kas pārbaudīts laika gaitā un strādā gadu no gada.
Kāpēc šī izvēle ir ideāla Jaungada sagaidīšanai?
Latvijā Jaungada vakars parasti ir garš – mēs sēžam pie galda stundām, gaidot pusnakti. Šīs uzkodas ir izcila izvēle, jo:
Enerģijas balanss: Tās ir sātīgas, bet nepadara mūs miegainus pirms salūta.
Sociālais faktors: Tās ir ērti paņemt rokās, turpinot sarunu vai dejojot – nav nepieciešams nazis un dakšiņa.
Stabilitāte: Lielāko daļu var sagatavot jau no rīta, lai vakarā varētu veltīt laiku sev un viesiem, nevis stāvēt pie plīts.
1. Siera bumbiņas – svētku galda favorīts

Neapstrīdams līderis. Tās pagatavojamas zibenīgi, izskatās glīti un no šķīvja pazūd nemanot.
Sastāvs: Krēmsiers, cietais siers, ķiploks un zaļumi.
Pagatavošana: Cieto sieru sarīvē, sajauc ar krēmsieru, pievieno sasmalcinātu ķiploku un zaļumus. Veido nelielas bumbiņas un apviļā tās smalcinātos riekstos, paprikas pulverī vai sasmalcinātos zaļumos.
2. Pildīti un cepti šampinjoni

Šī uzkoda garšo visiem. Pat tie, kuri ikdienā ir vienaldzīgi pret sēnēm, parasti paņem vismaz vienu.
Gaita: Šampinjonus notīra, uzmanīgi izņem kātiņus. Pildījumu gatavo no krēmsiera, ķiploka un smalki sagrieztiem sēņu kātiņiem. Cep cepeškrāsnī aptuveni 15–20 minūtes.
Svarīga niance: Sēnes nedrīkst pārsausināt – tad tās paliek sulīgas un aromātiskas.
3. Lavaša rullīši ar dažādiem pildījumiem

Īsts glābiņš, kad ātri jāsagatavo daudz uzkodu. Parasti gatavoju vairākus variantus:
Ar mazsālītu lasi un krēmsieru;
Ar kūpinātu gaļu un sieru;
Ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem. Lavašu apsmērē ar pildījumu, cieši sarullē un ieliek ledusskapī “atpūsties”. Pirms pasniegšanas sagriež glītos gabaliņos.
4. Kanapē bez irbulīšiem

Jā, tieši bez irbulīšiem – tā ir pat praktiskāk un modernāk.
Pamatne: Grauzdētas maizes gabaliņš vai tosts.
Virsū: Krēmsiers, lasis vai šķiņķis, svaigs gurķis vai tomāts. Šādas uzkodas saliekamas burtiski desmit minūtēs, izskatās svinīgi un neprasa sarežģītu servēšanu.
5. Groziņi ar maigu pildījumu

Šo uzkodu parasti izķer pirmo tikai tāpēc, ka tā izskatās ļoti skaisti un ir ērti apēdama vienā kumosā.
Bāzes recepte: Smilšu mīklas groziņi, krēmsiers, mazsālīta zivs vai kūpināta vistiņa, pāris pilieni citrona sulas un zaļumi.
Ieteikums: Pildiet groziņus tieši pirms pasniegšanas, lai tie saglabātos kraukšķīgi.
Rezumējums: Kāpēc šī stratēģija “strādā”?
Labākās uzkodas ir tās, kuras viesi nav jāmudina ēst. Ja pēc svētkiem šķīvji ir tukši, viss ir izdarīts pareizi. Jaungada galds nav sacensības pavārmākslā – tam jābūt ērtam, garšīgam un tādam, kas ļauj baudīt kopā būšanu.
Kādas uzkodas no jūsu galda parasti “izgaist” pirmās? Vai dodat priekšroku aukstajām platēm vai kam silts un cepts?









