Vasara nebūs tāda kā mēs cerējām: sinoptiķi snieguši jaunāko laika prognozi jūnijam

Meteorologi ir sastādījuši jaunu prognozi nākamajai vasarai, un tā solās būt diezgan neparasta. Meteorologi brīdina par vairākiem laikapstākļu pārsteigumiem, kas varētu sagraut siltās sezonas plānus un mainīt jūsu domas par tālāko. 

Vasarā centrālajā daļā gaidāmas krasas temperatūras izmaiņas, un austrumeiropiešiem nevajadzētu gaidīt stabilus siltus un sausus laika periodus.

“Vidēji gaisa temperatūra būs tuvu normai un nedaudz to pārsniegs. Taču tas nenozīmē, ka visa vasara būs karsta. Vasara būs nepastāvīga, un relatīvi silta laika periodus bieži nomainīs lietus periodi ar negaisiem un atdzišanas periodi, tad atkal būs silta laika periodi un tā tālāk. Tas, manuprāt, ir galvenais vārds, kas raksturos nākamās vasaras laikapstākļus, atkal Eiropas centrālajā daļā tas būs vārds nepastāvīgs laiks, laiks mainīsies bieži un krasi,” viņš teica.

Runājot par publikācijām, kas veltītas prognozēm par gaidāmo karsto vasaru, Leuss norādīja, ka runa ir par klimata pārmaiņām globālā mērogā.

Vai Austrumeiropu sagaida “karstākā vasara vēsturē”? Ko saka meteorologi

 

“Daži, teiksim, pētnieki apgalvo, ka 2024. gada vasara būs siltāka par rekord silto 2023. gada vasaru. Tas, ko viņi nepiemin vai jūsu kolēģi noklusē papildu informāciju, ir tas, ka runa ir par visas planētas mērogā.

Ņemot vērā globālās sasilšanas tendenci, iespējams, var droši apgalvot, ka planētas mērogā šis gads kopumā un nākamā vasara būs siltāka nekā pagājušais gads. Kā tas ietekmēs laikapstākļus kādā no valsts reģioniem? To ir grūti pateikt,” viņš paskaidroja.

Lasi vēl: Kāpēc veļas mazgājamajā mašīnā vajadzētu iemest maisiņu ar sāli un trauku sūkli: veļas mazgāšanas triki no pieredzējušām mājsaimniecēm

Leus arī aicināja negaidīt, ka aprīļa pirmo dienu siltums Austrumeiropā saglabāsies ilgi.

“Siltums, ko mēs ar jums vakar un šodien vērojam šajā reģionā, nekādā ziņā nav vasaras sākums. Tas ir tikai tāds rets siltuma uzliesmojums pavasara vidū, un tuvākajās dienās temperatūra atgriezīsies pie klimatiskās normas. Un dažviet Austrumeiropā mēs joprojām redzēsim slapju sniegu un sals,” viņš brīdināja.

Bet ko tikmēr Latvijas sinoptiķi mums sola? Lūkosim! 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment