Vasara nebūs tāda kā mēs cerējām: sinoptiķi snieguši jaunāko laika prognozi jūnijam

Vasara būs silta, pat siltāka, nekā tai vajadzētu būt saskaņā ar klimatu, kā liecina ilggadējie novērojumi. Īpaši mēs to varēsim sajust uzreiz siltākās sezonas pirmajā mēnesī. Jūnijs būs par 3 grādiem siltāks par normu. Un līdz 15. oktobrim mēs pārspēsim +28+30 grādu atzīmi.

Dažās dienās, galvenokārt mēneša otrajā pusē, gaisa temperatūra vidējā joslā var sasniegt +35 grādus. Tālāk karstums mazināsies, un jūlijs sāksies ar vēsu un lietainu laiku. Taču viss ir siltās un komfortablās sezonas ietvaros. Dienā +20-23, naktī +10+14.

Jūlijs kopumā arī būs silts, bet ne karsts. Temperatūra var nedaudz pārsniegt +30 grādu atzīmi. Vidējā temperatūra dienā ir +23-25, bet naktī +10-15. Arī maija beigās un jūnija sākumā var būt anticiklonāli laikapstākļi. Tas būs saulains un bez ievērojamiem nokrišņiem.

Augusts, gluži pretēji, būs lietainākais mēnesis. Temperatūra būs aptuveni normāla, bez liela karstuma un sausuma. Dienā +20-22, naktī +9-11.

 

Jūnija pēdējās dienās gaidāms salīdzinoši vēss laiks

Nesenā Līgo svētku novērojumu vēsturē atzīmējās ar aukstiem noskaņojumiem, un arī tuvojošās jūnija pēdējās dienas nenorāda uz siltumu, paziņoja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna.

“Kopumā tuvākajā laikā gaidāms vēss laiks, un jūnija beigās naktīs pat var būt salnas. Nākamajās dienās maksimālā dienas temperatūra sasniedzīs +22 grādus tikai dienvidu reģionos, bet naktīs saglabāsies vēss laiks ar temperatūru no +6 līdz +13 grādiem. Kopumā prognozējams zems gaisa temperatūras līmenis,” norādīja Vīksna.

 

Ārkārtēji karsts vasaras laiks nav paredzams

Neskatoties uz daudzu laika prognozētāju un dabas vērotāju ziemā izteiktajām uzskatām par ekstrēmi karstu vasaru, pašlaik nav norāžu par šādu laika apstākļu iestāšanos. Lai gan jūnija sākumā bija īslaicīgs karstums, tas drīz nomainījās pret vēsumu, radot pat aukstuma sajūtu un vajadzību vilkt rudens apģērbu. Jāpiebilst, ka sinoptiķi oficiāli neesot prognozējuši īpaši karstu vasaru.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment