Lai gan desu sortiments veikalos ir plašs, grūti atrast patiešām garšīgu un dabīgu produktu. Vecā padomjlaika pavārgrāmatā atradu maigas un sulīgas doktordesas recepti, ko pavisam viegli pagatavot mājās.
Taisot jebkuru ēdienu, svarīgākais ir sagatavošanās posms. Vārītas desas gadījumā svarīgākais process būs gaļas nogatavināšana. Pēc gaļas iegādes to rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens un nosusinām ar papīra dvieļiem. Pēc tam pārliekam traukā ar vāku, vēlams stikla.
Vispirms ietinam gaļu papīra dvieļos. Vistas gaļai “jāatpūšas” 1-2 dienas, bet cūkas un liellopu gaļai nepieciešams ilgāks laiks – apmēram trīs līdz piecas dienas. Ik pēc dažām dienām dvieļi ir jānomaina pret jauniem. Ja izlaidīsim šo svarīgo procesu, desa sanāks drupana un neelastīga.
Šī doktordesas recepte nevienu neatstās vienaldzīgu
Vienā doktora desas porcijā ir 700 grami cūkgaļas un 300 grami liellopa gaļas vai 1 kilograms vistas gaļas. Gaļas proporcijas varam izvēlēties atbilstoši savai gaumei un vēlmēm.
Lai mājās pagatavotu doktordesu, vēl vajadzēs 1 olu, 400 mililitrus stipri atdzesēta piena, 13 gramus galda sāls un 10 gramus nitrīta sāls. Nitrīta sāli izmanto, lai desai piešķirtu rozā nokrāsu un palielinātu tās glabāšanas laiku. Bet var iztikt bez tā, bet parastā sāls daudzumu pielāgot savai gaumei. Tāpat vajadzēs arī ceturtdau tējkarotes muskatrieksta.
Doktordesas pagatavošanas algoritms būs šāds:
Gaļu sagriežam lielos kubos un samaļam gaļasmašīnā. Vispirms vēlams izmantot lielāko gaļasmašīnas disku. Bet pēc tam vairākas reizes izlaižam gaļu cauri vismazākajam diskam. Tad maltā gaļa sanāks viendabīga, bez lieliem gabaliem.
Samaltajai gaļai pievienojam galda sāls, nitrīta sāls un muskatrieksta maisījumu. Iecilājam olu un pārlejam ar aukstu pienu. Tad sākam visu rūpīgi maisīt, līdz iegūstam viendabīgu masu. Raugāmies, lai mūsu rokās maltā gaļa pārāk nesasilst. Ja tev ir virtuves kombains vai mikseris, masas sajaukšanai labāk izmantot vienu no tiem.
Gatavo malto gaļu sadalām divās vienādās daļās
Uz galda izklājam pārtikas plēvi un uzliekam uz tās vienu maltās gaļas daļu.
Lai doktordesa izdotos, svarīgi stingri ievērot recepti
Kāpēc patiesībā pieredzējušas saimnieces virtuves dvieli neliek uz cepeškrāsns roktura
Vienmērīgi izklājam malto gaļu, veidojot desas klaipu. Cieši piespiežam plēvi, lai izspiestu visu gaisu no maltās gaļas. Klaipa izmērs un forma ir individuāli. Varam pagatavot plānus cīsiņus, biezas sardeles vai vienu lielu desas luņķi.
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk