Pareizi saputot olu baltumus, ir prasme, kas ir daudzu recepšu pamatā, sākot no viegla suflē un beidzot ar smalku bezē. Un, lai arī šis uzdevums šķiet pavisam vienkāršs, patiesībā, tas prasa izteiktu precizitāti un zināšanas.
Daudzu konditorejas izstrādājumu pagatavošanā izmanto saputotu olu baltumu, ko var izmantot bezē, putām, suflē, kā arī kūku un konditorejas izstrādājumu dekorēšanai.
Tomēr ne katra saimniece zina, kā pareizi sakult olu baltumus ar cukuru, lai iegūtu gaisīgas un vienlaicīgi pietiekami stingras putas. Mēs jums atklāsim, kā to izdarīt, lai sakultie olu baltumi būtu tikpat nevainojami kā īstiem konditoriem.
Lai iegūtu labas olu baltuma putas, jums ir jāveic jau sākumā atbildīgs solis, izvēloties konteineru saputošanai. Tam ir piemērota dziļa bļoda, kas izgatavota no keramikas, stikla vai nerūsējošā tērauda.
Ir svarīgi, lai tas būtu pilnīgi tīrs. Ja uz iekšējās virsmas ir palikuši tauki, tas neļaus olām pārvērsties stingrās putās. Tāpēc nav vēlams izmantot plastmasas trauku, jo tajā ir mikroporas, kurās var palikt eļļas daļiņas.
Pamata padomi
Olu baltums saputosies labāk, ja tas ir svaigs un iepriekš atdzesēts. Lai to izdarītu, pirms putošanas ievietojiet olu baltumus ledusskapī.
Labāk ir izmantot zema ātruma mikseri, nevis blenderi – tas nav piemērots un putas nepacelsies vienmērīgi. Izmantojot mikseri, pārliecinieties, ka visi baltumi ir pilnībā saputoti, nevis tikai augšdaļa.
Olu baltumu kulšanas laikā ir jāsāk ar mazu ātrumu. Ir nepieciešams pakāpeniski to palielināt.
Ja olu baltumi nebūs pietiekami saputoti, tajos būs gaiss, bet, maisot mīklu, produkts vairs nebūs tik gaisīgs. Ja pareizi saputosiet baltumus, tajos būs daudz mazu gaisa burbuļu.