Vecmāmiņa, iespējams, jums nebija stāstījusi, kāpēc biezenim jāpievieno īpašā sastāvdaļa… Es biju pārsteigts, kad to uzzināju!

Ar šo knifiņu ēdiens būs ļoti pieprasīts. Fantastiska garša un ēstgribas rosinošs izskats – un tas noteikti vēl nav viss!

Tas ir ēdiens, kas raisa atmiņas par bērnības garšu. Noteikti daudziem no mums vecmāmiņas vai mammas ar šo recepti vai līdzīgu ikdienā gatavoja mums savas slavenās maltītes.  Tomēr tik interesanti, kā var mainīties ēdienu kvalitāte – mazliet pamainot to sastāvdaļas.

Kartupeļu biezenis ir daudzpusīgs – lieliski sader ar gandrīz jebkuru ēdienu. Protams, katrs pavārs cenšas uzlabot sava ēdiena kvalitāti un iepriecināt katru gardēdi – eksperimentējot ar dažādām sastāvdaļām.

 

Kartupeļu biezenim vajag pievienot jēlu olu. Kāpēc to darīt?

Izrādās, ka olu dzeltenumiem ir liela nozīme – tie padara biezeni maigāku un garšīgāku. Jūsu iecienītākais ēdiens pārvēršas par īstu kulinārijas mākslas darbu – gaisīgu un ļoti maigu.

Ja kartupeļu biezenis bija nedaudz blāvā krāsā – tad var pievienot jēlu olu. Tas ēdienam var piešķirt skaistu, ēstgribu rosinošu izskatu.

Kad ir labākais laiks biezenim pievienot jēlu vistas olu?

To biezenim nevajadzētu pievienot uzreiz pēc vārīšanas, bet tad, kad tas ir nedaudz atdzisis – citādi neizdosies pareizi. Pirms pievienošanas noteikti rūpīgi izskalo olas čaumalu zem tekoša ūdens. Atcerieties, ka vienam kilogramam kartupeļu pietiek ar vienu olu.

 

Viens variants, kā pagatavot klasisko kartupeļu biezeni

Lai pagatavotu garšīgu kartupeļu biezeni, jums būs nepieciešami kartupeļi, piens, sviests, sāls un pipari.

Kartupeļus nomizo un sagriež aptuveni vienāda izmēra gabaliņos, lai tie izceptos vienmērīgi.

Kartupeļus liek katliņā, pielej tik daudz ūdens, lai tik tikko pārklāj kartupeļus, pieber sāli un uzvāra. Pēc tam samazina uguni un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.

Nolej ūdeni, pievieno vārītos kartupeļus bļodā, pievieno eļļu un sastāmpā kartupeļu biezenī, izmantojot dakšiņu vai kartupeļu stampiņu.

Pamazām pievieno pienu un turpina maisīt, līdz iegūst vēlamo biezeņa konsistenci.

Pievieno sāli un piparus pēc garšas, samaisa un ļauj biezenim kādu laiku nostāvēties, lai garšas labi saplūst.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment