Saskaņā ar Stiri Actuale sniegto informāciju, ūdenī, kas paliek pēc kartupeļu vārīšanas, ir daudz vērtīgu vielu, tostarp kartupeļu ciete, kālijs, B12 vitamīns un elektrolīti. Šis novārījums ir īpaši noderīgs ādai, jo palīdz to barot un atjaunot.
Tāpēc pēc kartupeļu vārīšanas nevajadzētu novārījumu izliet izlietnē. Tā vietā to ieteicams pārliet stikla traukā un noslēgt ar vāku. Jāpatur prātā, ka kartupeļu novārījumu vēlams izmantot 24 stundu laikā, jo ledusskapī tas saglabā savas īpašības tikai dažas dienas.
Lasi arī: Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs paziņo, kad Latvijā martā sagaidīsim pat +17 grādus
Lūk, kā izmantot kartupeļu novārījumu kosmetoloģijā un sadzīvē:
Matiem
Vai jūsu mati ir sausi un nedzīvi, bez spīduma? Izmēģiniet tos izskalot ar kartupeļu novārījumu. Varat arī izmantot izsmidzinātāju, lai to uzklātu sausos matos.
Otrajā gadījumā izsmidziniet kartupeļu novārījumu vienmērīgi pa visiem matiem un atstājiet uz 30 minūtēm. Pēc tam rūpīgi izmazgājiet matus ar savu iecienīto šampūnu.
Augu un stādu mēslošanai
Augiem ļoti patīk kartupeļu ciete. Kad kartupeļi ir izvārīti, novārījumu nolejiet, atdzesējiet un izmantojiet to, lai aplietu savus istabas augus. Augiem kartupeļu ciete darbojas kā rezerves enerģija, piedāvājot viņiem enerģijas krājumus nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Tas uzkrājas saknēs, sēklās, sīpolos, augos (nenobriedušos), tas ir orgānos, kas atbild par auga vairošanos.
Sudraba priekšmetu tīrīšanai Kartupeļu ciete sudraba izstrādājumiem sniedz spīdumu, un lieliski tos iztīra. Sudraba izstrādājumus iemērc kartupeļu novārījumā un atstāj aptuveni uz stundu. Pēc tam tos notīra ar mīkstu birstīti, nomazgā vēsā ūdenī, un nosusina ar tīru dvieli.
Bet labākie padomi un iespējas, kur šo ūdeni izmantoit tikai sekos!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Zupas pagatavošanai
Ja jūs dodat priekšroku biezām vai sātīgām zupām vai stipram buljonam, izmantojiet kartupeļu novārījumu, jo tā sastāvā esošā kartupeļu ciete darbojas kā dabīgs un efektīvs biezinātājs.
Pietiek vien saviem ēdieniem pievienot nelielu daudzumu gatavā novārījuma (uz 2 – 3 litru katliņu ņemiet aptuveni 1 glāzi), un pēc tam zupu pāris minūtes pavāriet uz lielas liesmas.
Maizes pagatavošanai
Ar kartupeļu ūdeni jūs varat pagatavot mājās ceptus ēdienus, un tieši – gaisīgi un maigu kartupeļu maizi ar patīkamu aromātu un gaisīgu tekstūru.
Lūk, recepte maizei no kartupeļu novārījuma:
500 ml kartupeļu novārījums, kam pievienots diezgan daudz sāls;
1 ēdamkarote cukurs;
1 ēdamkarote raugs;
3 ēdamkarotes sviests;
5 glāzes milti;
1 ola.
Pagatavošana:
200 ml uzsildīta novārījuma ielejiet bļodā, pievienojiet cukuru, raugu un 1 ēdamkaroti miltus. Ieraugu nolieciet siltā vietā uz 15 minūtēm. No rauga jāizveidojas tādai kā cepurītei.
Ieraugam pievienojiet mīkstu sviestu un atlikušo novārījuma daudzumu. Visu kārtīgi samaisiet. Tagad pievienojiet atlikušo miltu daudzumu, mīklai jāsanāk maigai, tā nedrīkst lipt pie rokām.
Miltu daudzumu regulējiet pēc saviem ieskatiem. Mīklu nolieciet siltā vietā uz 1,5 stundu. Kad mīkla uzrūgs, paņemiet daļu, ielieciet plātī vai formā, apklājiet ar dvieli un pagaidiet vēl 15 minūtes.
Pirms cepšanas mīklu apsmērējiet ar olu, izveidojiet iedobes un lieciet uzkarsētā cepeškrāsnī. Maizi cepiet 180 grādu temperatūrā 35 minūtes (var ilgāk, tas ir atkarīgs no cepeškrāsns). Gatavību pārbaudiet ar zobu bakstāmo kociņu.