Zupas pagatavošanai
Ja jūs dodat priekšroku biezām vai sātīgām zupām vai stipram buljonam, izmantojiet kartupeļu novārījumu, jo tā sastāvā esošā kartupeļu ciete darbojas kā dabīgs un efektīvs biezinātājs.
Pietiek vien saviem ēdieniem pievienot nelielu daudzumu gatavā novārījuma (uz 2 – 3 litru katliņu ņemiet aptuveni 1 glāzi), un pēc tam zupu pāris minūtes pavāriet uz lielas liesmas.
Maizes pagatavošanai
Ar kartupeļu ūdeni jūs varat pagatavot mājās ceptus ēdienus, un tieši – gaisīgi un maigu kartupeļu maizi ar patīkamu aromātu un gaisīgu tekstūru.
Lūk, recepte maizei no kartupeļu novārījuma:
500 ml kartupeļu novārījums, kam pievienots diezgan daudz sāls;
1 ēdamkarote cukurs;
1 ēdamkarote raugs;
3 ēdamkarotes sviests;
5 glāzes milti;
1 ola.
Pagatavošana:
200 ml uzsildīta novārījuma ielejiet bļodā, pievienojiet cukuru, raugu un 1 ēdamkaroti miltus. Ieraugu nolieciet siltā vietā uz 15 minūtēm. No rauga jāizveidojas tādai kā cepurītei.
Ieraugam pievienojiet mīkstu sviestu un atlikušo novārījuma daudzumu. Visu kārtīgi samaisiet. Tagad pievienojiet atlikušo miltu daudzumu, mīklai jāsanāk maigai, tā nedrīkst lipt pie rokām.
Miltu daudzumu regulējiet pēc saviem ieskatiem. Mīklu nolieciet siltā vietā uz 1,5 stundu. Kad mīkla uzrūgs, paņemiet daļu, ielieciet plātī vai formā, apklājiet ar dvieli un pagaidiet vēl 15 minūtes.
Pirms cepšanas mīklu apsmērējiet ar olu, izveidojiet iedobes un lieciet uzkarsētā cepeškrāsnī. Maizi cepiet 180 grādu temperatūrā 35 minūtes (var ilgāk, tas ir atkarīgs no cepeškrāsns). Gatavību pārbaudiet ar zobu bakstāmo kociņu.
Tevi noteikti interesēs
- Es aizvedu vīra veco dīvānu uz Getliņu izgāztuvi, bet viņš, kad uzzināja, metās uz turieni to atgūt – stāstu kāds iemesls
- Kā es uzglabāju kartupeļus dzīvoklī pat aprīlī, kā no pagraba: tie nesadīgst, nepūst, un neviena bojāta kartupeļa
- Kā izvēlēties mandarīnus: ekspertu ceļvedis par šķirnēm, uzglabāšanu un 3 negaidītām pazīmēm veikalā
- Šīs 3 Zodiaka zīmes, sākot ar 1. decembri, beidzot izjutīs sen aizmirstu laimi
- Torte “Āboli sniegā” – vienkārša un ātra vecmāmiņas recepte gardam desertam, kas burtiski kūst mutē
- Jau 4. decembrī debesīs parādīsies gada pēdējais Supermēness: šajā dienā baltu tautas vēroja “zīmes” dabā








