Vecmāmiņas metode, kā izmantot kultūraugu atliekas: aizmirstiet par nabadzīgu augsni un zemu ražu. Dabas spēks darbībā

Katru rudeni mēs, dārzeņu dārzkopji, lauzām galvu, kur likt velēnas. Kartupeļu velēnas, tomātu stublāji, kabaču stublāji – tas viss nav tikai atkritumi, bet gan īsts dārgums mūsu dobēm.

Gadu gaitā esmu iemācījusies, kā šīs augu atliekas pārvērst noderīgā dārzeņu dārzā.

Augu atliekas ir īsts dārgums jūsu dārzeņu dārzam.

Kad un kā pareizi izņemt grīšļus?

Galvenais ir nesteigties, bet arī nekavēties. Es kartupeļu atvases nogriežu divas līdz trīs nedēļas pirms izrakšanas. Tādējādi bumbuļi labāk nobriest, un tos ir vieglāk izrakt. Ar tomātiem gaidu līdz septembra beigām vai oktobra sākumam, kad novācu pēdējos dārzeņus. Bet kabačus un ķirbjus atstāju līdz pirmajām salnām.

Ķiplokus noņemu uzmanīgi, izmantojot asas dārza šķēres vai izkapti. Cenšos nebojāt blakus augus. Visus nopļautos zaļumus nekavējoties aizvācu no dobēm – nav iemesla tiem tur gulēt un izplatīt slimības. Veselie grīšļi – vienā kaudzē, slimi – citā.

Ticiet manai pieredzei, nākamais būs vēl interesantāks. Es jums pastāstīšu, kā šīs augu atliekas pārvērst zeltā savām dobēm!

Lasi arī: Tautas zīmes 5. septembrim: kāpēc vīrieši jābaro ar kartupeļiem, kas sola bagātību, bet kas īsu dzīvi

 

Ko darīt ar augu atliekām: pārbaudītas metodes

Vienkāršākais ir komposts. Es smalki sagriežu atlikumus, salieku tās slāņos, pievienoju nedaudz zemes vai kūtsmēslu, aplaistīju. Pēc pusotra gada tas izrādās lielisks mēslojums.

Man patīk arī mulčēt dobes. Es izklāju plānu maisījumu no sasmalcinātiem atlikumiem tieši uz zemes. Tas pasargā no izžūšanas un novērš nezāļu augšanu. Laika gaitā tas sadalās un bagātina augsni.

 

Daži vasarnīcu kaimiņi augu atliekas ierok tieši dobēs. Tā ir laba metode, taču jābūt uzmanīgiem. Var aprakt tikai veselas velēnas, pretējā gadījumā var inficēt visu dobi.

Kompostēšana ir labākais veids, kā pārstrādāt augu atliekas.

Turpiniet sekot līdzi, nākamreiz es jums pastāstīšu, kā novērst slimību izplatīšanos caur velēnu!

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment