Vecmāmiņas metode, kā izmantot kultūraugu atliekas: aizmirstiet par nabadzīgu augsni un zemu ražu. Dabas spēks darbībā

Kā pasargāt savu dārzu no slimībām, novācot augu atliekas?

Gadu gaitā esmu iemācījies atpazīt slimos augus. Ja uz lapām vai stublājiem ir plankumi, aplikumi vai kas neparasts, es šādu velēnu kompostā neliku. Es tos savācu atsevišķi un vai nu sadedzinu (ja mūsu ciematā tas ir atļauts), vai arī aprokam tālu prom no dobēm.

Lai būtu pārliecināts, ka augu atliekas ir neitralizētas, es tās apstrādāju. Atšķaidīju vara sulfātu – 100 gramus uz spaini ūdens – un izsmidzinu. Vai arī izmantoju speciālus preparātus ar trichodermu. Pēc šādas apstrādes var droši kompostēt pat ne visveselākās velēnas.

Lasiet uzmanīgi tālāk – es paskaidrošu, kā augu atliekas var padarīt jūsu dārzu labāku!

 

Kā augu atliekas uzlabo jūsu dārzeņu dārzu

Gadu gaitā esmu iemācījies vienu svarīgu lietu: visam, kas aug uz dobes, ir jānonāk atpakaļ tajā. Tas ir kā dabas barības vielu cikls. Kad mēs atgriežam augsnē pārstrādātās augu atliekas, mēs to bagātinām.

 

Savā īpašumā es to daru jau apmēram piecus gadus. Un ziniet ko? Augsne ir daudz labāka. Ir palielinājusies raža, un es gandrīz esmu pārstājis lietot pirktos mēslošanas līdzekļus.

Es arī pamanīju, ka tur, kur es mulčēju dobes ar augu atliekām, zeme vienmēr ir mitra. Pat sausās vasarās man ir retāk jālaista. Un zem mulčas slāņa nokļūst visādi noderīgi dzīvnieki – tārpi, dažāda veida kukaiņi. Tie irdina augsni, apēd kaitēkļus.

Mulča no augu atliekām – atslēga uz veselīgu augsni un labu ražu

Paldies, ka izlasījāt līdz galam! Ceru, ka mani padomi jums noderēs saimniecībā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment