Mans tēvs ar patiku atceras savus studiju gadus. Lielāko daļu šī perioda viņš dzīvoja kopmītnēs, kur istabu dalīja ar diviem, kā viņš mēdza teikt, bezbailīgiem jaunekļiem.
Vecāku sarūpētais ēdiens viņiem ātri beidzās, tāpēc lielāko daļu laika puiši ēda kopmītnes ēdnīcā. No visiem piedāvātajiem ēdieniem īsts delikateses statuss piederēja harčo zupai. Taču savu porciju bieži nācās izcīnīt!
Izrādījās, ka, lai gan šī zupa bija visdārgākais ēdiens ēdnīcas piedāvājumā, tā vienmēr tika izpirkta pirmā. Tas bija pateicoties tās bagātīgajai garšai, biezajai konsistencei un iespaidīgajam sastāvdaļu daudzumam, kas priekš tā laika ēdiena bija īsts retums.
Kā pagatavot harčo zupu kā padomju ēdnīcā?
Pat tagad mans tētis reizēm lūdz mammai pagatavot tieši tādu harčo zupu. Nevis pēc oriģinālās receptes, bet gan vienkāršotās versijas – tieši tādas, kādu pasniedza PSRS ēdnīcās. Par laimi, recepte joprojām ir saglabājusies!
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Lai zupa izdotos lieliska, ir ļoti svarīgi precīzi sekot pagatavošanas procesam un ievērot visus mazās viltības un noslēpumus.
Pagatavošanas gaita:
Cūkgaļu vāra 1,5 stundas. Pēc tam izvārīto gaļu izņem no buljona un nedaudz atdzesē. Kartupeļus sagriež kubiņos un kopā ar rīsiem pievieno gaļas buljonam. Vāra 20 minūtes.
Sīpolus sagriež kubiņos un apcep saulespuķu eļļā, līdz tie kļūst zeltaini. Tomātus sarīvē uz rupjas rīves tā, lai rokās paliktu tikai miziņa. Tomātu pastu pievieno pannā un samaisa.
Tālāk seko ļoti svarīgs solis!
Pannā pievieno cukuru. Visu sautējiet pāris minūtes. Rupji sasmalciniet koriandru un nosūtiet to uz pannas. Sarīvējiet ķiploku uz smalkas rīves vai izspiediet to caur presi. Pievieno pannai.
Visu samaisa. Gatavo cepeti ielej buljonā. Vērtu cūkgaļu sagriež kubiņos un pievieno buljonam. Pievieno garšvielas, sāli pēc garšas. Ļauj zupai uz lēnas uguns vārīties 7 minūtes.
Tagad dārgākā zupa no padomju ēdnīcas ir pagatavota. Protams, lai saglabātu gruzīnu tradīcijas, tai var pievienot smalki sakapātu čilli un valriekstus.
Tomēr, kā mans tēvs atceras, ēdnīcā gatavotajā harčo nebija ne čilli, ne valriekstu – tikai vienkāršas sastāvdaļas, kas to padarīja tik īpašu tajā laikā.
Sastāvdaļas
Cūkgaļa – 260 g
Kartupeļi – 120 g
Rīsi – 50 g
Sīpoli – 1 gab.
Tomātu pasta – 40 g
Saulespuķu eļļa – 30 g
Cukurs – 1 šķipsniņa.
Smiltsērkšķi – 20 g
Ķiploki – 2 daiviņas.
Sāls – pēc garšas
Čilli-suneli – pēc garšas
Čilli pipari – pēc garšas
Tomāti – 2 gab.
Kādas ir jūsu atmiņas par šo zupu no bērnības vai jaunības?