Nesen savā vietējā Rīgas lielveikalā ieraudzīju interesantu ainu: kāds uzbeku tautības vīrietis stūma līdz pusei pilnus ratus ar baltmaizes klaipiem. Nespēju novaldīties, piegāju pie viņa un pajautāju: “Kāpēc jums vajag tik daudz maizes?”
Vīrietis, kas stādījās priekšā kā Atabeks, izrādījās diezgan sabiedrisks un labprāt visu paskaidroja. Izrādījās, ka klaipi uzbekiem nav vienkārši maize, bet vesels ēšanas rituāls. Atabeks atklāja, ka jau vairākus gadus strādā Rīgā un dzīvo kopmītnē kopā ar citiem tautiešiem. Ēdienu viņi visi gatavo kopā, dala pienākumus, bet maize, kā izrādās, ieņem galveno vietu viņu ēdienkartē. Kad jautāju, kā tieši viņi apēd tik daudz maizes, Atabeks iesmējās un man pastāstīja.
Maize uzbeku virtuvē vienmēr ieņem svarīgu vietu: to novieto galda vidū, un katrs, kas sēž pie galda, var nolauzt sev gabaliņu.
Ēdiens uzbeku gaumē: maizes klaipi galvenajā lomā
Atabeks sāka ar klasiku – olu kulteni īpašā čuguna katlā, kazanā. Tajā uzbeki cep nevis vienkārši olas, bet rada īstus kulinārijas šedevrus. Vispirms tiek vārīti tomāti, kamēr tie burtiski pārvēršas biezā, aromātiskā mērcē. Pēc tam tomātiem pievieno olas un nedaudz desas. Sīpolu sagriež tik smalki, ka tas gandrīz izšķīst pannā, atstājot tikai garšu un aromātu. Ēdiens kļūst sulīgs – mērcei ar nodomu neļauj pilnībā iztvaikot, lai būtu kur pamērcēt maizes klaipa gabaliņus.
Katrs ēdājs nolauž maizes gabalu, iemērc to ceptajā olā, pieķerot klāt tomāta gabaliņu, un vakariņas var uzskatīt par gatavām! Taču tas nav vienīgais veids, kādā tiek patērēta maize. Vēl vienu klaipu – nesagrieztu – sagriež gareniski un pilda ar gaļu, olām, svaigiem dārzeņiem, pārlej ar krējumu un kečupu. Sanāk mājās gatavota šaurma, ko sagriež un sadala visiem.
Atabeks smaidot sacīja: “Kad visi ēdam vienu un to pašu ēdienu, jūtamies vienoti.”
Gurķīšu recepte, ko atkārtošu vēl un vēl – gatava 5 minūtēs
Plovs brīvdienās
Atabeks atzina, ka maizes klaipi ir vairāk ikdienas izvēle. Brīvdienās visa uzbeku viesstrādnieku kompānija taisa plovu. Izdevumi tiek sadalīti starp visiem, un bet gatavo tas, kam tas vislabāk padodas. “Plova gatavošana ir vesels process, ne katram tas izdodas,” lepni sacīja vīrietis. Plovam tiek izmantota gaļa, rīsi, burkāni, garšvielas – un tad kazanā top maģisks gardums.
Dzīve bez ģimenes un ar vienkāršu uzturu
Klausoties Atabeku, sapratu, cik daudz uzbekiem patiesībā ir kopīga ar mani (atcerējos, kā jaunībā braucu pelnīt uz Rietumeiropu) un daudziem citiem cilvēkiem, kuri ir tālu no dzimtenes, no ģimenēm. Galu galā Atabeks un viņa draugi cenšas ietaupīt kā varēdami, lai saviem tuviniekiem dzimtenē nosūtītu pēc iespējas vairāk naudas. Katrs maizes klaips nav tikai ēdiens – tas ir arī veids, kā sajust saikni ar mājām, ar tiem, kas ir tālu.
Lasi vēl: Daudzi ”Swedbank” klienti pie naudas izņemšanas bankomātiem ir ļoti nikni un pastāsta kāpēc tā
Kā mājas apstākļos pagatavot uzbeku lepnumu – klasisko plovu
Uzbekistānā plovs ir ne tikai ēdiens, bet arī kultūras sastāvdaļa – katrā reģionā ir sava unikāla recepte. Raidījuma “Iekodies” uzbeku sērijā Jana Medova apguva trīs dažādas plova versijas, taču šoreiz piedāvājam klasisku un tradicionālu pagatavošanas veidu. Šis sātīgais ēdiens savulaik tika gatavots, lai stiprinātu strādniekus, bet mūsdienās tas ir neatņemama svētku daļa, vienojot cilvēkus ap lielu kazanu.
Lūkosim sastāvdaļas – lasiet nākošajā lapā. Noteikti iesku un tas ir tā vērts
Tevi noteikti interesēs
- Izskan nepatīkama ziņa veikala ”Mere” klientiem – vai tas Latvijā pārtrauks darbībuby Sandra Vīgante
- Dēlam drīz 50 un viņš joprojām nav precējies — tagad dzīvo uz manas pensijas rēķinaby Rinalds Bergmanis
- “Es palieku gandrīz bez vārda…”: skatītāju iecienītā TV personība Velta Puriņa atklāj savas domas par mūsdienu jaunatniby Laura Andersone