VID pārstāvji informē iedzīvotājus, ka drīz vien daudzi var saņemt vēstules, kuras noteikti nedrīkst ignorēt

VID pārstāvji brīdina iedzīvotājus, ka drīzumā daudzi var saņemt vēstules, kuras noteikti nevajadzētu ignorēt, bet izlasīt un veikt norādītās darbības tajā. 

Septembrī apmēram pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ir saņēmuši vēstules, kurās norādīts, ka viņu bankas kontu apgrozījums būtiski pārsniedz deklarētos ienākumus.

Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, jo pretējā gadījumā VID ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokli no starpības starp apgrozījumu un oficiālajiem ienākumiem, kā brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Baiba Šmite-Roķe atgādināja, ka saskaņā ar likumu bankas jau vairākus gadus sniedz informāciju VID par konta apgrozījumu, ja tas pārsniedz 15 000 eiro gadā.

 

Šie dati tiek salīdzināti ar personas oficiālajiem ienākumiem, un, ja konta apgrozījums pārsniedz legālos ienākumus par vairāk nekā 20 000 eiro, VID interesējas par šīs “papildu naudas” izcelsmi.

Tie varētu būt pārskaitījumi starp ģimenes locekļiem vai nedeklarēta nekustamā īpašuma pārdošana… Gadījumi ir ļoti dažādi, sacīja Šmite-Roķe. Pēc viņas teiktā, VID vēstulēs atkarībā no situācijas lūdz sniegt papildu informāciju vai skaidrojumu par papildu līdzekļu izcelsmi.

Valsts ieņēmumu dienesta vadītāja paskaidroja, ka VID redz tikai kontu apgrozījumu, bet ne maksājumu izcelsmi, tāpēc tiek uzdoti jautājumi. VID mērķis nav ielauzties cilvēku finanšu lietās, viņi tikai vēlas saņemt skaidrojumu par būtiskām neatbilstībām starp oficiālajiem ienākumiem un konta apgrozījumu.

Lasi vēl: Bijušais latviešu bokseris Mairis Briedis savā mājoklī paliek bez elektrības

Attiecībā uz šādiem gadījumiem VID būs tiesības iekasēt iedzīvotāju ienākuma nodokli. Tāpēc aicinu visus, kas ir saņēmuši šādu vēstuli, to neignorēt un atsaukties, pārbaudot, vai viss ir pareizi deklarēts, sacīja Šmite-Roķe. Viņa piebilda, ka pretējā gadījumā VID būs tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokli no summas, par kādu konta apgrozījums pārsniedz deklarētos ienākumus.

Kā arī VID pārstāvji atgādina, ka līdz 15.oktobrim ir obligāti daļai iedzīvotāju jāaizpilda šis dokuments – lasi tālāk. 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment