VID skaidro, kas jāzina skolēniem un vecākiem par darbu vasaras brīvlaikā?

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka vecākiem ir tiesības saglabāt nodokļu atvieglojumu attiecībā uz bērniem, kuri strādā tikai vasaras brīvlaikā, ja viņu vecums nepārsniedz 19 gadus, un viņi mācās vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iestādēs.

 

Nodokļu atvieglojumi vecākiem

 

Ja bērns ir jaunāks par 19 gadiem, turpina mācības un strādā tikai vasaras brīvlaikā (no 1. jūnija līdz 31. augustam), vecākam nav jāsvītro ieraksts par bērnu kā apgādājamo algas nodokļa grāmatiņā, un atrašanās vecāka apgādībā arī netiks automātiski pārtraukta.

Šādā gadījumā, pat ja bērns strādā vasaras brīvlaikā, vecāks joprojām saglabā atvieglojumu par apgādībā esošu personu – vecāka algas daļu, ko neapliek ar nodokļiem, palielinās par 250 eiro mēnesī.

 

Savukārt, vecākiem, kuru bērni mācās un strādā arī mācību gada laikā līdz 19 gadu vecumam, bērna atrašanās apgādībā automātiski ir pārtraukta, kad skolēns uzsāk darba attiecības. Ja skolēns vēlāk pārtrauc darbu, vecākiem jāpašiem atjauno bērns apgādībā.

Nodokļu samaksas nosacījumi

Nodokļu samaksas nosacījumi ir atkarīgi no tā, kāds nodokļu maksāšanas režīms ir skolēna darba devējam:

 

Vispārējais nodokļu maksāšanas režīms:

 

Ja skolēns strādā vispārējā nodokļu maksāšanas režīmā pie darba devēja, (arī pie mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja) , tad darba devējs no skolēna algas atmaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli 20% (vai 23%, ja nav iesniegta algas nodokļa grāmatiņa vai tā ir iesniegta, bet tajā nav atzīmēta darbavieta, vai skolēns algas grāmatiņā ir atzīmējis, lai piemēro 23%) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 34,09%.

 

Ja skolēns ir jaunāks par 15 gadiem, sociālās iemaksas netiek veiktas. Tomēr, ja skolēns ir vecāks par 15 gadiem, tad situācija attiecībā uz sociālajām iemaksām ir šāda:

Darba devējs ietur 10,50 % no skolēna algas kā darba ņēmēja sociālo iemaksu daļu, savukārt darba devējs maksā 23,59 % no saviem līdzekļiem kā darba devēja sociālo iemaksu daļu.

 

Darba devējs ir lauksaimnieks:

Ja skolēns vasarā saņem sezonas laukstrādnieku ienākumu, strādājot lauku darbos, viņa ienākumam tiek piemērota nodokļa likme 15 %, taču nodoklis nevar būt mazāks par 0,70 eiro katrā nodarbinātības dienā.

 

Ja skolēnam kopējā saņemamā atlīdzība par mēnesi ir 500 eiro, un nevienā no dienām tā nav mazāka par 4,70 eiro, pēc laukstrādnieku ienākuma nodokļa nomaksas viņa ienākumi būs 425 eiro.

Algas nodokļa grāmatiņa

 

Skolēni, kuri strādā vasaras mēnešos vispārējā nodokļa maksāšanas režīmā, var izvēlēties, vai iesniegt vai neiesniegt algas nodokļa grāmatiņu. Tomēr, saņemot sezonas laukstrādnieku ienākumu, viņi nevar iesniegt algas nodokļa grāmatiņu darba vietā un nevar saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus.

 

Ja algas nodokļa grāmatiņa netiek iesniegta, tad skolēna ienākumiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis 23 % apmērā no pirmā centa. Tomēr nākamajā gadā, no 1. marta līdz 1. jūnijam, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, skolēns var saņemt atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu.

 

Tiklīdz algas grāmatiņa tiek iesniegta un tajā ir atzīmēta darbavietas informācija, ienākumiem tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis 20% apmērā un arī VID (Valsts ieņēmumu dienesta) prognozētais neapliekamais minimums.

 

Kad saņematā atlīdzība ir 500 eiro un tiek piemērots VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums 150 eiro, pēc nodokļu samaksas skolēns saņem 388 eiro.

 

Ja nav iesniegta algas nodokļa grāmatiņa un saņemamā atlīdzība ir 500 eiro, tad pēc nodokļu samaksas skolēns saņem tikai 343 eiro.

 

Ja skolēns izvēlas iesniegt algas nodokļa grāmatiņu, tad tajā jāatzīmē galvenā ienākuma gūšanas vieta (t.i., jāatzīmē attiecīgais darba devējs, pie kura bērns strādās).

 

Algas nodokļa grāmatiņa ir pieejama tikai elektroniski VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā un visas darbības, kas tajā veicamas, notiek elektroniski.

 

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment