Varētu šķist, ka kartupeļu cepšana pannā ir pats vienkāršākais darbs virtuvē. Taču nesen sapratu – visu šo laiku esmu to darījis nepareizi.
Draugs, kurš ir īsts virtuves meistars, atklāja man pavisam citu skatījumu uz šo it kā pazīstamo ēdienu, daloties ar dažādiem padomiem un niansēm, par kurām iepriekš nebiju pat dzirdējis. Lai gan recepte ir vienkārša un sastāvdaļu nav daudz, patiesībā ļoti svarīgi ir smalkie aspekti un procesi, kas notiek cepšanas laikā – tieši tie nosaka galarezultātu.
Lasi arī: Džūlija Vanga atklāj, kāpēc patiesībā aizgājušie radinieki parādās mūsu sapņos
Cepot uz pannas, kartupeļi veido zeltaini kraukšķīgu ārpusi, kas ir īpaši apetīti rosinoša. Šo garoziņu rada kartupeļos esošo cietes daļiņu karamelizēšanās augstas temperatūras ietekmē. Kamēr ārpuse kļūst kraukšķīga, kartupeļu iekšpuse saglabājas maiga un gaisīga, radot patīkamu tekstūru kontrastu katrā kumosā.
Iekārtojies ērti, tagad sniegšu tev dažus padomus, kas palīdzēs izcept tik garšīgus kartupeļus, ka visi mājinieki prasīs papildporciju. Tātad:
Kartupeļu sagriešanas veids
Kartupeļus var sagriezt sloksnēs, kvadrātos, apļos vai šķēlēs. Noteikti sagriez plāni. Ja sagriezīsi rupji, kartupeļi apcepsies tikai no ārpuses. Rupji griezt var tikai tad, kad kartupeļus sautē.
Mazgāšana
Pirms sāc cept kartupeļus, aplej tos ar vēsu ūdeni, atstāj 10 minūtes un pēc tam rūpīgi noskalo, iespējams, vairākas reizes. Es to daru, lai noņemtu lieko cieti. Pateicoties tam, kartupeļi cepšanas laikā nepielīp pie pannas sieniņām.
Pēc mazgāšanas kartupeļus uz brīdi noliec malā, lai tie nedaudz nožūst – tad eļļa neizšļakstīsies.
Eļļas izvēle
Es parasti lietoju dezodorētu eļļu bez smaržas. Piemērota ir saulespuķu, olīvu, kukurūzas eļļa. Neiesaku cept sviestā. Būs garšīgāk, bet kartupeļi var piedegt. Ja tev patīk sviesta garša, vienkārši pievieno nelielu sviesta gabaliņu cepšanas laikā.
Sīpolu sagriešana
Es sīpolus parasti nelieku, bet viss ir atkarīgs no gaumes. Ja esi sīpolu cienītājs, droši pievieno tos. Sīpolus vislabāk sagriezt plānās strēmelītēs, tos var arī sarīvēt un pievienot kartupeļiem.
Tomēr pats galvenasi triks un noslēpums ir pats cepšanas process, par kuru man pastāstīja sīkāk!
Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk
Cepšanas process
Vispirms vienu minūti uzsildi cepamo pannu uz lielas uguns. Pēc tam ielej pannā eļļu un karsē to apmēram pusminūti. Tikai pēc tam sāc cept kartupeļus apmēram 200 grādu temperatūrā, lai mitrums labi iztvaikotu. Kartupeļi jāizklāj ne vairāk kā 4-5 centimetru slānī, lai tie kārtīgi izceptos.
Izklājot biezākā kārtā, kartupeļi uzsūks daudz siltuma un nevis cepsies, bet sautēsies. Turklāt bieza kartupeļu kārta neļaus šķidrumam iztvaikot, tas notecēs līdz pannas dibenam un notiks sautēšanās process.
Kā panākt piesātinātu garšu
Vienu kartupeļu pusi vajag apcept uz lielas uguns, tos neapgriežot, līdz tupeņiem izveidojas viegla garoziņa. Garoza veidojas Maijāra reakcijas un cukuru karamelizācijas rezultātā. Pateicoties tiem, veidojas cepta ēdiena garša. Bez šiem procesiem kartupeļiem nebūs izteiktas garšas.
Nemaisi kartupeļus pārāk bieži, jo tie var zaudēt formu. Apgriez kartupeļus tikai tad, kad tiem izveidojusies garoziņa.
Sīpolu pievienošana
Kad kartupeļi kļuvuši kraukšķīgi no abām pusēm, pievieno sīpolus un samaisi, līdz sīpoli sasniedz pannas dibenu. Ideālā gadījumā sīpoli jācep atsevišķi, lai tie izceptos vienmērīgi, bet vari cept arī kopā ar kartupeļiem.
Sīpolus apcep 3 minūtes un pārslēdz liesmu no lielas uz vidēju.
Sāls pievienošana
Daudzi cilvēki kartupeļiem sāli pieber jau gatavošanas sākumā, bet es to daru tikai pēc sīpolu pievienošanas.
Pēc sāls pievienošanas kartupeļi jācep vēl 7 minūtes uz vidējas uguns, laiku pa laikam apmaisot. Tas tiek darīts, lai iztvaikotu daļa ūdens, jo pēc sāls pievienošanas kartupeļi izdala ūdeni. Ja ūdenim neļauj iztvaikot, kartupeļi var atmiekšķēties un kļūt trausli.
Cepšana zem vāka
Gatavošanas beigās kartupeļus atstāj cepties uz mazas liesmas, pārklāj pannu ar vāku un turi uz uguns vēl 3-5 minūtes. Tas tiek darīts, lai kartupeļi neizžūtu un nepārceptos.
Tas arī viss!
Cerams, ka tev noderēja šī lieliskā ceptu kartupeļu recepte. Ja tā, atzīmē rakstu ar “patīk” un dalies ar to sociālajos tīklos! Priecāsimies arī par taviem komentāriem!