Vienkāršas jāņogu un upeņu receptes ziemas krājumiem

Ja arī Tu šogad novāci bagātīgu upeņu ražu – lieliski! Tagad pats svarīgākais — nezaudēt šo vitamīnu bagātību un saglabāt tos garajai ziemai

Ziemas krājumi no upenēm nav tikai veids, kā saglabāt ogas, bet arī iespēja radīt īstus kulināros šedevrus, kas priecēs visu ziemu. Esat gatavi vārīšanai, berzēšanai un sterilizēšanai? Tad ķeriet labāko recepšu izlasi — no melnajām, sarkanajām vai baltajām upenēm. Gatavojiet ar prieku!

Sarkanās jāņogas cukura kažokā

Paņemiet vienu kilogramu nogatavojušos sarkano jāņogu, rūpīgi tās sašķirojiet, izņemot visas kātiņus, lapiņas un citu gružus. Paralēli sterilizējiet nepieciešamās stikla burkas un piemērotus vāciņus. Tad sagatavotās tīrās ogas sasmalciniet viendabīgā biezenī, izmantojot gaļas mašīnu vai blenderi. Iegūto aromātisko masu pārlieciet piemērotā traukā un ieberiet tajā cukuru.

Rūpīgi samaisiet topošo našķi ar koka karoti, panākot cukura šķīšanas sākumu. Atstājiet saldo maisījumu istabas temperatūrā apmēram uz 30–40 minūtēm, neaizmirstot to laiku pa laikam apmaisīt. Ir svarīgi sagaidīt, kad viss cukurs pilnībā izšķīst jāņogu biezenī. Pēc tam uzmanīgi sapildiet biezo biezeni sausās, iepriekš sterilizētās burkās, atstājot brīvu vietu pāris centimetrus līdz augšai.

Lai sagatavojums droši saglabātos, uzberiet tieši uz biezeņa virsmas katrā burkā plānu, apmēram pus centimetru biezu cukura kārtu. Noslēdzošais posms — cieši noslēdziet burkas ar sagatavotiem sausiem, steriliem vāciņiem — tie var būt gan plastmasas, gan skrūvējami.

Baltās jāņogas sīrupā ziemai

Atlasiet vienu kilogramu baltās jāņogas. Maigās ogas noskalojiet un ļaujiet tām pilnībā nožūt. Sagatavotās sausās ogas salieciet iepriekš sterilizētās burkās. Tagad ķeramies pie sīrupa: katlā savienojiet ūdeni un cukuru, uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, nepārtraukti maisot, lai cukurs pilnībā izšķīstu.

Lai piešķirtu sīrupam svaigu niansi, pievienojiet verdošajam šķidrumam uzmanīgi norīvētu viena citrona miziņu, pavāriet vienu minūti un tūlīt noņemiet no uguns. Ar karstu, gandrīz verdošu sīrupu nekavējoties aplejiet ogas burkās, rūpējoties, lai tās būtu pilnībā pārklātas. Uzreiz hermētiski noslēdziet burkas ar steriliem vāciņiem.

Gatavoju jāņogu mērci gaļai un sieriem

Lai to pagatavotu, ņem vienādās daļās melnās un sarkanās jāņogas. Ogas uzmanīgi saspaida, saglabājot to struktūru. Katliņā vispirms līdz caurspīdīgumam apcep sīki sagrieztu sīpolu ar ķiploku, tad pievieno jāņogas, cukuru, sāli, maltus piparus, nedaudz kanēļa un etiķi ar stiprumu 6%.

Uz lēnas uguns sastāvu vāra 20–30 minūtes līdz vieglai sabiezēšanai. Ielejot sterilizētās burkās un aizvākojot, mērce iegūst harmonisku saldo-skābo garšu: ogu samtainais skābums apvienojumā ar pikantām notīm un mērenu saldumu rada ideālu piedevu gaļai un lieliski papildina sierus, īpaši brī, kamambēru vai kazas sieru.

Sarkano jāņogu ievārījums ziemai

Pagatavošanas tehnoloģija ir šāda: vispirms izvārīt biezu cukura sīrupu no cukura un ūdens. Ar šo karsto sīrupu pārlej iepriekš sašķirotas un nomazgātas sarkanās jāņogas, pēc tam maisījumu atstāj ievilkties vismaz uz 4 stundām, vēl labāk — uz 6 stundām. Pēc šī laika nākamais solis — uzkarsējiet ievārījumu līdz aktīvai vārīšanās temperatūrai un vāriet uz vidējas uguns 5–10 minūtes, neaizmirstot rūpīgi nosmelt veidojošos putas.

Ļaujiet ievārījumam pilnībā atdzist. Nākamais posms: vēlreiz uzlieciet masu uz plīts, uzvāriet un pavāriet. Ar to process ir pabeigts! Gatavo, karsto ievārījumu sapildiet sterilās burkās un cieši noslēdziet. Ticiet — atverot tādu burciņu ziemas vakarā, jūs domās pateiksiet sevies paldies par pūlēm!

Lasi vēl: “Vasarnīca apmaiņā pret klusēšanu,” sacīja Artis, neapzinoties kā tas viss beigsies

Baltās jāņogas ziemai — gardākais džema recepte

Lai pagatavotu šo izsmalcināto ievārījumu no baltajām jāņogām, sagatavojiet šādas sastāvdaļas: svaigas baltās jāņogas, kristālisko cukuru un, pēc vēlēšanās, jebkura citrusaugļa sulu.

Garduma radīšanas process sākas ar ogu apstrādi: uzmanīgi noņemiet visas kātiņus, pēc tam rūpīgi noskalojiet jāņogas caurdurī un ļaujiet ūdenim pilnībā notecēt. Sagatavotās ogas sasmalciniet līdz viendabīgai biezeņa konsistencei ar iegremdējamo blenderi. Lai iegūtu īpaši maigu gatavā produkta tekstūru, iegūto masu ieteicams papildus izberzt caur sietu.

Tālāk ogu biezenim pievienojiet visu nomērīto cukuru un, ja vēlaties, iepiliniet svaigi spiestu citrusaugļu sulu. Rūpīgi samaisiet maisījumu, līdz cukura kristāli pilnībā izšķīst. Atstājiet ievārījuma pamatni istabas temperatūrā aptuveni uz piecām līdz septiņām stundām, neaizmirstot to ik pa laikam viegli apmaisīt.

Gatavo aromātisko masu sapildiet iepriekš sterilizētās stikla burkās. Lai ievārījuma virsma izskatītos pievilcīga un veidotos viegla garoziņa, apkaisiet to ar plānu cukura kārtiņu. Ja vēlaties iegūt biezu želejveida konsistenci, pirms nostādināšanas maisījumam pievienojiet piecus gramus pektīna uz katru izmantoto ogu kilogramu. Gatavo ievārījumu uzglabājiet tikai ledusskapī, izlietojot to 180 dienu laikā.

Lasi vēl: Garda šokolādes deserta kūka tavam svētku galdam turklāt bez želatīna un bez cepšanas

Gatavoju jāņogu “piecu minūšu” ievārījumu

Aromātiskā jāņogu ievārījuma pagatavošana sākas ar ogu sagatavošanu. Ņemiet pa 500 gramiem melno un sarkano jāņogu. Ogas rūpīgi noskalojiet, noņemiet kātiņus un lieciet katlā, pievienojot ūdeni. Uzkarsējiet maisījumu līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet tieši piecas minūtes.

Lai iegūtu īpaši maigu konsistenci, karsto masu var izberzt caur sietu — tas padarīs ievārījumu samtaini viendabīgu. Iegūto biezeni atgrieziet katlā, ieberiet cukuru, vēlreiz uzvāriet un, maisot, vāriet piecas minūtes. Karsto ievārījumu nekavējoties sapildiet iepriekš sterilizētās burkās un cieši noslēdziet.