Dēvēti par kulinārijas brīnumu salātu dažādība nebeidz pārsteigt. Ātras un vieglas pagatavošanas dēļ – tā būs izcila izvēle visām gaumēm. Lūk, kā tos pagatavot!
Salāti radušies senajā pagātnē, laikā, kad tika iecienītas vienkāršas dārzeņu, garšaugu un augļu kombinācijas. Senie grieķi un romieši dievināja salātus, uzskatot tos par vērtīgu uzturvielu avotu. Piemēram, senajā Romā dārzeņus bieži aplēja ar eļļu un etiķi, pieliekot klāt sāli – kas ir pamats mūsdienu salātu mērcēm.
Gadsimtu gaitā salātu izlase ir paplašinājusies, ko ietekmējusi kultūras difūzija, jaunās ēdienu inovācijas un zināšanas par uzturu. No klasiskajiem Cēzara salātiem līdz leģendārajiem grieķu salātiem, no eksotiskajiem Taizemes salātiem līdz itāļu Kaprēze salātiem – dažādas sastāvdaļu kombinācijas ir pamats mūsdienu kulinārijas daudzveidībai.
Nav tā, ka salāti iecienīti tikai to vienkāršās pagatavošanas dēļ. Bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un antioksidantiem, salāti ir ļoti veselīgi. Tas ir sabalansēts uzturvielu avots, kas veicina vielmaiņu, imunitāti un palielina vitalitāti.
Ir bezgalīgi daudz dažādu kombināciju – atkarībā no gaumes un kreativitātes. Pavāri izbauda brīvību eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļām – tādējādi radot jaunus kulinārijas brīnumus, kas bagāti ar savu vērtību.
Kraukšķīgie redīsi, selērija, pupiņas – izcila kombinācija. Un citrona sula vai etiķis lieliski uzlabos to garšu.
Draugs teica, ka ir ļoti garšīgi, bet tikai pēc ilgām pārrunām atklāja savu kulinārijas noslēpumu. Pagatavojot ēdienu pēc receptes – izdevās perfekti! Apmierināti bija visi viesi! Kā to pagatavot noskaidro šķirtot lapu uz priekšu!
Pagatavošanas laiks – 10 min
Porciju daudzums – 3
Sastāvdaļas:
Redīss – 1 bunte
Selērija – 1 kāts
Sarkanais sīpols – 1/3 gabala
Dilles
Vārītas vai konservētas pupiņas – 300-350 gramio
Sāls – pēc garšas
Maltie melnie pipari – pēc garšas
Svaigi spiestā citronu sula un sarkanvīna etiķis – 2 ēdamkarotes
Olīveļļa – 3 ēdamkarotes
Pagatavošana:
Redīsus un selerijas sagriež nelielos gabalos, sīpolu sasmalcina. Smalki sagriež zaļumus.
Samaisa pupiņas ar redīsiem, seleriju, sīpoliem un zaļumiem. Pieliek sāli un piparus.
Citronu sulu vai etiķi sajauc ar olīveļļu. Aplej salātus un samaisa.