Viens eiro dienā pārtikai jeb kā pārtikt ar minimālo summu četru cilvēku ģimenei – budžetam draudzīgas ēdienkartes idejas

Rubrika “Dzīvojam uz minimālajiem izdevumiem”, kuras būtība ir tāda, ka es taupu ēdienu un produktus izmantoju lietderīgi

Man, vīram un bērniem – viens skolas, otrs pirmsskolas vecumā. Es iepērku lielāko daļu produktu noteiktā budžetā, kas turpmāk pārsvarā būs 12 €, reizēm mazliet mazāk, jo diemžēl pārtikas cenas ar katru dienu aug. No iegādātajiem produktiem mēs gatavosim vienkāršus, bet garšīgus ēdienus ģimenei. Pēc vēlēšanās un iespējām pamata ēdienkarti, protams, var papildināt ar augļiem vai citiem iemīļotiem produktiem. Apskatīsim produktu iegādi.

Produktu iepirkums tika veikts lielveikalā. Tie bija: vista, desa, krējums, siers, olas, milti, vanilīns, tomātu pasta, spageti un kartupeļi. Mana pasūtījuma summa, ieskaitot atlaidi un noapaļojot, sastādīja 9,77 €.

Taču daļa produktu man jau bija mājās – gan iepriekš iegādāti, gan no dārza, tāpēc nebija prātīgi tos pirkt vēlreiz. Tomēr cenu par tiem es tāpat aprēķināju, balstoties uz izlietoto daudzumu gramos vai vienībās.

Tātad: sīpoli 377 g (0,14 €), burkāni 113 g (0,04 €), tomāti 500 g (0,44 €), paprika 500 g (0,45 €), gurķi 500 g (0,41 €), cepamais pulveris (0,10 €), saulespuķu eļļa 200 ml (0,21 €), cukurs 60 g (0,04 €), rīsi 80 g (0,10 €). Kopējās izmaksas bija 11,70 €. Noapaļosim līdz 12 €, atlikušo summu iekļaujot sāls un garšvielu vērtībā.

Es saprotu, ka dažādās pilsētās un lauku reģionos cenas ir atšķirīgas un katra ģimene ēd citādi, bet es varu tikai parādīt savu pieredzi un savas ģimenes ēdienkarti. Jūs paši pielāgojiet daudzumus savām vajadzībām. Es sniedzu vien idejas, iedvesmu gatavošanai, bet manas receptes nav obligāts noteikumu kopums! Domāju, visi to lieliski saprot. Brokastis pirmajai un otrajai dienai ēdienkartē.

Slavenā Viktorija Raidos paziņo nākamās nedēļas notikumus zvaigžņu zīmēm – kas notiks un ko nedrīkst darīt

“Slinkā pica” uz krējuma mīklas

Šorīt pagatavosim “Slinko picu”. To gatavošu uz krējuma mīklas. Jūs droši vien jau pamanījāt, ka lielāko daļu cepumu gatavoju ar krējumu, biezpienu vai kefīru – tā mīkla sanāk daudz garšīgāka. Ērtā traukā iesitam 2 olas, pievienojam sāli pēc garšas, 140 g krējuma (man bija 15% tauku), visu samaisām līdz viendabīgai masai.

Tad pa daļām iesijājam 100 g augstākā labuma kviešu miltu un mīklu sajaucam līdz bieza krējuma konsistencei. Es jums parādīšu divus šādas picas pagatavošanas variantus.

1. variants – krāsnī. Mīklu ielejam formā, kas ietaukota ar saulespuķu eļļu vai derīga izmēra traukā cepšanai – čuguna pannā (kā man) vai tērauda formā ar 21 cm diametru. Mīklu izlīdzinām. Pa virsu uzberam nedaudz rupji sarīvēta siera, pēc vēlēšanās var pievienot kečupu. Tad liekam desas šķēlītes, pēc tam plānās šķēlēs sagrieztus marinētus gurķus un atkal bagātīgi pārkaisām ar rīvētu sieru.

Liekam iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā uz 20–25 minūtēm. Gatavību pārbaudām ar kociņu – ja tas iznāk sauss, tad gatavs. Mīkla krāsnī nedaudz uzpūtīsies – tas ir normāli. Pēc tam tā nosēdīsies un iegūs vajadzīgo formu.

2. variants – uz plīts. Tāpat pagatavoto mīklu ielejam sausā pannā ar nelīpošu pārklājumu (diametrs 18 cm). Izlīdzinām un liekam tādu pašu pildījumu kā pirmajā variantā (protams, varat izmantot arī savus pildījumus). Pannu pārklājam ar vāku un karsējam uz lēnas uguns 20–25 minūtes. Gatavību pārbaudām ar kociņu.

Atšķirība starp abām picām – krāsnī mīkla ir plānāka, pannā – biezāka. Manuprāt, krāsnī ceptā sanāk garšīgāka, bet katrs lai izvēlas pēc savas gaumes.

Produkti vienai picai (mīklai):

Olas – 2 gab.
Sāls – pēc garšas
Krējums – 140 g
Kviešu milti – ap 100 g
Pildījumam:
Siers – 100 g
Pārējie produkti – pēc izvēles

Pusdienas (1., 2. un 3. diena ēdienkartē)

Vistas zupa ar rīsiem

Ja es pagraba plauktā paņemu marinētos gurķus, tas nozīmē, ka pusdienās mums būs rasoļņiks. Vīrs ļoti gribēja, un es viņam šoreiz nevarēju atteikt. Šoreiz gatavošu ar rīsiem. Ja jums šāds variants nepatīk, gatavojiet klasisko ar miežu putraimiem. Mans vīrs miežu rasoļņiku neēd, tāpēc te sarunātie nav jēgas – katrs gatavo tā, kā ģimenē garšo.

Pagatavošana:

Vistu jau sagriezu gabalos. Vistu kaulus izmantojam buljonam, no vistas filejas trešajā dienā gatavosim gardus nagetus, bet pārējās daļas – vakariņām. Buljonu jau izvārīju un nokāsu, gaļu atdalīju no kauliem. Tālāk apcepam sīpolu ar burkānu kā parasti.

Atsevišķā pannā liekam sagrieztus marinētos gurķus (5–6 vidējus) vai arī sarīvētus uz rupjās rīves. Tos uz pannas uzvāram un, zem vāka, sautējam apmēram 7 minūtes. Pievienojam 2 tējk. tomātu pastas, samaisām un vēl apcepam 2 minūtes. Vārošā buljonā liekam salmiņos sagrieztus kartupeļus (2–3 gab.), 80 g labi nomazgātu rīsu un apceptos dārzeņus. Samaisām un pēc uzvārīšanās vāram 10 minūtes, puti noņemot.

Pievienojam vārītajam buljonam vistas gabaliņus, marinētos gurķus, 1 lauru lapu un 2–3 smaržīgos piparus. Vāram vēl 5 minūtes. Pēc tam pievienojam 150 ml gurķu marinādes, uzvāram un izslēdzam. Rasols gatavs!

Produkti:

Vistas gaļa vai cita gaļa ar kaulu – 500–600 g
Sīpols – 1 gab.
Burkāns – 1 gab.
Marinētie gurķi – 5–6 gab.
Tomātu pasta – 2 tējk.
Kartupeļi – 2–3 gab.
Rīsi – 80 g
Saulespuķu eļļa
Lauru lapa, smaržīgie pipari un sāls pēc garšas
Gurķu marināde – 150 ml (vai pēc garšas)

💡 Tā kā gurķu marināde vēl palikusi pāri, mēs no tās izcepsim gardus cepumus jeb mazos “kukulīšus”. Šo recepti 90. gados bieži cepa mana mamma. Atcerēsimies to un nedaudz iegrimstam bērnības bezrūpībā! Attēlā zemāk ⇓

Ērtā divu litru traukā ielejam 1 glāzi (tas ir 250 ml) gurķu sālījuma istabas temperatūrā. Tur pieberam 60 g cukura, 1 tējkaroti vaniļas cukura, pielejam 120 ml saulespuķu eļļas un pievienojam šķipsniņu sāls. Samaisām. Atsevišķā traukā izsijājam apmēram 450–500 g augstākā labuma miltu un tur pievienojam 1,5 tējkarotes irdinātāja, samaisām.

Pa daļām ieberam sausās sastāvdaļas pie šķidrajām, samaisām, un tiklīdz mīkla ir savilkusies, sākam to mīcīt ar rokām. Mīklai jāiznāk mīkstai un nedaudz lipīgai. Pārliekam to uz galda, kas pārkaisīts ar miltiem, arī virspusi nedaudz pārkaisām, lai tā neliptu.

Ar rulli izrullējam apaļu plāksni, aptuveni 5 mm biezumā. Ja izrullēsiet mīklu plānāk, cepumi būs kraukšķīgāki, bet, ja biezāk – tie iznāks mīkstāki un gaisīgāki.

No mīklas izspiežam aplīšus ar formiņām jebkādā diametrā vai vienkārši ar glāzi. Cepumus liekam uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu. Mīklas pārpalikumus atkal savācam bumbā, izrullējam plāksnē un izspiežam aplīšus. Tā darām, līdz mīkla beidzas.

Cepumus liekam cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem, aptuveni uz 15–20 minūtēm, bet vienmēr vadieties pēc savas cepeškrāsns iespējām. Cepumi iznāk mīksti, aromātiski, un es nezinu, kāda tā ir burvība, bet gurķu sālījuma garšu jūs pat nejutīsiet.

Produkti:

Gurķu sālījums – 250 ml
Cukurs – 60 g
Vaniļas cukurs – 1 tējk.
Saulespuķu eļļa bez smaržas – 120 ml
Augstākā labuma milti – apm. 450–500 g
Irdinātājs – 1,5 tējk.

 

Pārejam pie vakariņu gatavošanas

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk