Viens eiro dienā pārtikai jeb kā pārtikt ar minimālo summu četru cilvēku ģimenei – budžetam draudzīgas ēdienkartes idejas

Vakariņām šodien pie vārītiem spageti pagatavosim vistu ar saldajiem bulgāru pipariem tomātu mērcē. Vakariņas 1. un 2. dienas ēdienkartē – vista ar saldajiem pipariem tomātu mērcē. Tomātiem augšpusē iegriežam krusteniskus iegriezumus un aplejam ar verdošu ūdeni uz pāris minūtēm, lai miziņa vieglāk nāktu nost.

Uz plakana šķīvja sagriežam tomātus nelielos kubiņos, iepriekš izgriežot serdi. Kāpēc uz šķīvja? Tāpēc, ka uz dēlīša sula var iztecēt, bet mums tas nav vajadzīgs. Uz pannas, kas uzkarsēta nedaudz zem vidējas uguns, liekam smalki sagrieztu sīpolu un apcepam līdz viegli zeltainai krāsai.

Pēc tam pie sīpola pievienojam salmiņos sagrieztu saldo papriku jebkurā krāsā, var izmantot arī miksu – tad mērce izskatīsies vēl pievilcīgāka. Papriku apcepinām, ik pa laikam apmaisot, apmēram 5 minūtes. Pēc tam pannā pievienojam 1,5 ēdamkarotes tomātu pastas (var nedaudz mazāk – pēc garšas), cukuru un visu kopā apcepam vēl 2–3 minūtes.

Pēc tam pievienojam iepriekš sagrieztos tomātus, pievienojam sāli, piparus pēc garšas, samaisām un aplejam ar siltu ūdeni vai jebkuru buljonu, ja ir. Ūdeni leju uz aci, daudz nelejiet, jo tomāti vēl dos sulu un šķidruma kļūs vairāk. Nogaršojam mērci, un, ja nepieciešams, pievienojam vēl sāli vai papildus cukuru, ja mērce sanāk skāba.

Tad mērcē liekam gabaliņos sagrieztas vistas daļas (pēc iespējas bez ādas). Pievienojam lauru lapu un 3–4 smaržīgo piparu graudiņus. Uzkarsējam līdz vārīšanās temperatūrai un zem vāka sautējam 20 minūtes uz mērenas uguns.

Pēc tam noņemam vāku, vistu apgriežam uz otru pusi un turpinām gatavot vēl apmēram 20 minūtes. Ja vistas gabali ir lielāki nekā manējie, tad gatavošanas laiks attiecīgi pagarināsies. Ja redzat, ka mērce sanāk šķidra – nekas briesmīgs, vienkārši palieliniet uguni, un liekais šķidrums ātrāk iztvaikos.

Beigās pievienojam 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas, samaisām un ļaujam uzvārīties vēl 2 minūtes. Jūsu virtuve uzreiz piepildīsies ar brīnišķīgiem aromātiem. Lūk, tāda mums iznāca tomātu mērce ar vistu un saldajiem pipariem.

Piedevās es izvārīju spageti, pievienoju jebkādus zaļumus, kas bija. Es pievienoju rukolu, tāpat lieliski derēs baziliks, pētersīļi vai dilles – tie lieliski papildinās šī ēdiena garšu.

Lasi vēl: Biezpiena un kabaču pankūkas – kombinācijas, kas papildina viena otru

Produkti:

Vistas gabali uz kaula – 500–600 g
Sīpols – 1 gab.
Saldais pipars (jebkurš) – 2 vidēji gab.
Tomāti – 500 g (vēlams saldi un gatavi)
Tomātu pasta – 1–1,5 ēd. k.
Sāls, cukurs un malti melnie pipari pēc garšas
Ķiploks – 2–3 daiviņas
Saulespuķu eļļa
Laurus lapa un smaržīgie pipari graudos

Šāda ēdiena daudzuma mums pietiek divām dienām, jo jau ne reizi vien esmu teikusi un nekad to neslēpusi, ka mani bērni papildus ēd arī skolā un bērnudārzā. Bet, kad vīrs strādā maiņā, viņš pusdieno darbā. Es rādu ēdienkartes cenu tikai mājas ietvaros.

Lasi vēl: Aizdevu kaimiņienei tējas servīzi, un viss, ko saņēmu pretī, bija pretstatā tam ko biju gaidījusi

Noslēgumā

Kā redzat, pat ar nelielu budžetu – aptuveni 12 € trīs dienām četru cilvēku ģimenei – ir iespējams pagatavot pilnvērtīgus, sātīgus un garšīgus ēdienus. Galvenais ir plānot maltītes iepriekš, izmantot produktus radoši un nebaidīties eksperimentēt ar receptēm.

Daži padomi, kā ietaupīt, gatavojot mājās:

1.Plānojiet ēdienkarti uz vairākām dienām. Tas palīdz izvairīties no liekiem pirkumiem un izmantot produktus līdz galam.

2.Iepērcieties sezonāli. Dārzeņi un augļi sezonā vienmēr ir lētāki un garšīgāki. Ziemai tos var saglabāt sasaldējot vai konservējot.

3.Izmantojiet vienu produktu vairākos ēdienos. Piemēram, vistas gaļu var sadalīt – no kauliem vārīt buljonu, no filejas gatavot nagetus, bet pārējās daļas izmantot sautējumā.

4.Mājas gatavojums – lētāk un veselīgāk. Maizi, cepumus un mērces var pagatavot pašiem, tādējādi ne tikai ietaupot, bet arī kontrolējot sastāvu.

5.Neizmetiet pārtikas pārpalikumus. No vakardienas kartupeļiem vai rīsiem var izveidot jaunu ēdienu – piemēram, aukstos salātus vai sacepumu.

Taupība nenozīmē atteikšanos no garšas un siltām mājas maltītēm. Tieši pretēji – tā māca būt radošiem virtuvē, atrast jaunas garšu kombinācijas un vēl vairāk novērtēt kopīgas ģimenes pusdienas pie galda.