Vientuļajiem kungiem noderēs – kā “vasaras guļai” notīrīt un sagatavot savas ziemas virsdrēbes?

Ziema ir siltu aitādu, kažoku un dūnu jaku sezona. Diemžēl 3 un pat 4 auksto mēnešu ilgās pastāvīgas nēsāšanas laikā apģērbs nosmērējas, uz tā izveidojas pleķi…

Neviens nav apdrošināts pret nepatīkamiem notikumiem! Bet padomi var palīdzēt atgriezt mīļotajām mantām iepriekšējo izskatu. Lai siltās virsdrēbes kalpotu ilgi, tās regulāri jāapskata, vai nav nosmērētas un pirms sūtīšanas uz “vasaras glabātuvi”, ir rūpīgi jānotīra. Visi pleķi ir jāiztīra pēc iespējas ātrāk, jo tikai tādā veidā izdosies tikt galā pašu spēkiem.

Kā kopt ziemas virsdrēbes?

  1. Iztīrīt aitādu, kas ir nosmērēta ar dubļiem, ir daudz vieglāk, ja sagaida brīdi, kad netīrumi ir pilnībā izžuvuši. Virsmu no sākuma apstrādā ar sausu birstīti, pēc tam iemērc to ziepjūdenī un vēlreiz apstrādā to vietu, kur bija pleķis, līdz tas pilnībā pazudis.
  2. Treknu pleķi no aitādas var iztīrīt, uz tā uzberot kartupeļu cieti (nevis sāli!).
  3. Lai atgrieztu novalkātām aitādas piedurknēm, kabatām un apkaklei iepriekšējo izskatu, vienādās proporcijās samaisi zobu pulveri ar amonjaku, un ar šo putriņu apsmērē problemātiskās vietas. Līdzekļa pārpalikumus noņem ar mitru lupatiņu.
  4. Notaukotu kažoka spalvu var atjaunot ar karstu kviešu vai rudzu kliju palīdzību (ērti uzkarsēt uz pannas). Apkaisi ar tām kažoku un paberzē spalvu ar rokām, pārpalikumus izķemmē ar suku.
  5. Atjaunot spalvu arī var ar kaķu šampūna putu palīdzību. Nelielā ūdens daudzumā izšķīdini nedaudz šampūnu, uzputo un ar maigu birstīti ieberzē kažokādā. Uz dažām minūtēm atstāj, pēc tam ar sūkli notīri. Atceries, ka garspalvainu ādu vajag tīrīt pa spalvai, bet īsu – pret spalvu.
  6. Kažokādai atgūt savu spīdumu palīdzēs vājš etiķa un citronskābes šķīdums.
  7. Nenozīmīgus pleķus uz dūnu jakas viegli noņemt ar jebkurā ziepju līdzeklī samērcētu lupatiņu.
  8. Taukainus pleķus no dūnu jakas var noņemt ar benzīna palīdzību. No sākuma audums ir jāapstrādā ar tvaiku, pēc tam, lupatiņu samērcējot ar benzīnu, noberzēt pleķi, un pēc tam apbērt ar sodu vai krītu. Pēc pāris minūtēm pulveri vienkārši nokrati.
  9. Universāla smēre cīņā ar jebkuriem pleķiem uz dūnu jakas: vienādos daudzumos (pa ¼ tējkarotei) samaisi dabīgo spirtu un trauku mazgāšanas līdzekli, pievieno 1 tējkaroti ūdens. Uzputo šo līdzekli, līdz izveidojušās biezas putas un uzsmērē uz pleķa ar sūkļa palīdzību. Pēc pāris minūtēm nomazgā.
  10. Attīrīt dūnu jakas aproces un apkakli palīdzēs stiklu tīrītājs – pūšamais. Apsmidzini nosmērētās vietas, pēc tam notīri ar sausu mikro šķiedru lupatiņu vai arī tīru trauku mazgāšanas sūklīti.

Lasi vēl: Vai ziemas jakai jābūt dārgai, lai tā būtu silta? Kam jāpievērš uzmanība, pērkot ziemas jaku?

Avots: abiem.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment