“Viņas bēga tā kā no uguns”: es atradu labāko līdzekli, no kā skudras baidās

Nav nekā sliktāka, kā redzēt, ka jūsu vasarnīca ir pārvērtusies par īstu skudru pūzni, un vienā jaukā dienā jūs pat atrodat šos rosīgos kukaiņus ledusskapī. Daži cilvēki uzskata, ka skudras nav jāizdzen no apkārtnes, bet citi ir gatavi sākt cīņu, tiklīdz parādās ducis skudru.

 

Es jums izstāstīšu, kā es pavisam atbrīvojos no skudrām un kāpēc pieņēmu lēmumu to izdarīt.

 

Skudru plusi un mīnusi

 

Lai gan vasarnieki pastāvīgi cīnās ar skudrām, šie kukaiņi netiek uzskatīti par “ļaunprātīgiem kaitēkļiem”. Šeit ir uzskaitītas dažas skudru sniegtās priekšrocības:

 

Skudras iznīcina lielu daudzumu kaitēkļu; piemēram, vienā dienā liela skudru pūžņa iemītnieki var apēst līdz 1500 dažādu kukaiņu un gliemežu. Veidojot pazemes pūzni, skudras izrok daudzus tuneļus augsnē, kas uzlabo tās aerāciju un struktūru.

Mazie kukaiņēdāji putni barojas ar skudrām, kuras pašas patērē dārza kaitēkļus, un šie putni arī priecē mūsu ausis ar skaistu dziedāšanu.

 

Skudras izkliedē augu sēklas un tiek uzskatīts, ka tās palīdz transportēt līdz pat 3000 savvaļas un kultivētu augu sugu sēklas lielos attālumos.

Tomēr šie mazi strādnieki var arī radīt kaitējumu, ja tie ievērojami pavairojas un pilnībā apdzīvo jūsu apkārtni. Skudrām nav nozīmes, kur tās dzīvo: zem žoga, zem jebkuras nomestas zemes plāksnes vai pat zem dekoratīva akmeņa.

Lūk, kādu kaitējumu skudras nodara:

 

1. Šie kukaiņi ir īsti zemnieki un prot audzēt dārza laputis, lai iegūtu saldo medus sulu, ko tās izdala. Tomēr laputis ir vieni no ļaunākajiem kaitēkļiem, kas ietekmē gandrīz visas jūsu dārza kultūras. Atbrīvoties no laputīm nav viegli, it īpaši, ja skudras pastāvīgi tās aizstāv.

 

2. Viņas priecājas par ogu ēšanu, gataviem augļiem un saldajiem sakņu dārzeņiem, kas bagātīgi piepildīti ar cukuru. Bet, ja jūsu apkārtnē ir vismaz viens skudru pūznis, jūs pastāvīgi sacentīsieties ar skudrām, lai noskaidrotu, kurš visātrāk varēs savākt ražu.

 

3. Tā kā skudras tiecas pēc salda nektāra, tās var sabojāt rožu un peoniju ziedus, apēdot ziedlapiņas un centru. Tā rezultātā ziedi var augt šķībi un pilnībā neatverties.

4. Skudru pūznis var palielināt augsnes skābumu apkārtējā teritorijā, kas negatīvi ietekmē dārza augu augšanu, īpaši tiem augiem, kuriem nepieciešama neitrāla augsne.

 

5. Skudru pūznis, kas paslēpies zem zāliena vai puķu dobēm ar viengadīgajiem augiem, var radīt grūtības, jo skudras nepārtraukti kustās un traucē sakņu attīstībai, kas var novest pie augu vājuma un ātras nokalšanas.

Ātri un efektīvi: 5 padomi rokas un nagus tīrīšanai pēc dārza darbiem

6. Kad skudras iekļūst dobumā, tās var rada kaitējumu, izrokot caurumus kokā, tādējādi pat liels ozols varētu pēkšņi nokrist un nodarīt bojājumus dārza stādījumiem, ēkām vai pat cilvēkiem.

 

7. Kad skudru skaits pieaug, tās kļūst agresīvākas un uzbrūk ikvienam, kurš tuvojas viņu mājvietai. Šis uzvedības modelis īpaši bīstami ietekmē mazus dzīvniekus un bērnus.

 

8. Ja sākās plūdi vai ilgstoš lietus, skudras, meklējot labvēlīgāku dzīvesvietu, var ievākties jūsu mājās, un tās ir ļoti grūti iznīcināt.

 

Kopumā ar skudrām ir vieglāk tikt galā, it īpaši, ja tās uzrodās pēkšņi daudz. Es dalīšos ar  dažām metodēm…

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment