Ģeniāls veids, kā izmantot kāpostus un maltu gaļu – kraukšķīgas ‘kabatiņas’, kas ir daudz sulīgākas par klasiskajām receptēm.
Reizēm visvienkāršākās sastāvdaļas, kas atrodamas teju katrā virtuvē, ļauj uzburt īstu šedevru. Šī recepte ir mans lielākais atklājums – gardi, sātīgi un neparasti kāpostu pīrādziņi ar gaļas pildījumu. Tie ir kā uzlabota versija tradicionālajiem kāpostu tīteņiem, taču pagatavojami daudz interesantāk un pasniedzami kā kraukšķīgas “kabatiņas”.
Ja meklējat ideju vakariņām, kas būtu pa prātam gan vīram, gan bērniem, šis ēdiens ir tieši laikā. Tas apvieno sulīgu kāpostu maigumu ar sātīgu maltās gaļas pildījumu, bet kraukšķīgā panējuma kārta piešķir ēdienam īpašu tekstūru. Šie pīrādziņi ir tik gardi, ka tos var pasniegt gan kā pamatēdienu, gan kā lielisku uzkodu svētku galdā.
Gatavošanas gaita soli pa solim
1. Kāpostu sagatavošana:
Gatavošanu sāk ar kāpostu sagatavošanu, līdzīgi kā gatavojot klasiskos kāpostu tīteņus. Kāpostgalvai apkārt kacēnam veic iegriezumus un liek to vārīties verdošā ūdenī. Kad lapas kļūst mīkstas un sāk atdalīties, tās uzmanīgi noņem un liek uz liela šķīvja atdzist. Ja lapām ir biezās dzīslas, tās uzmanīgi nogriež vai viegli izklapē ar virtuves āmuriņu.
2. Sātīgā pildījuma pagatavošana:
Kamēr kāposti atdziest, ķeras pie pildījuma. Sīpolu sagriež smalkos kubiņos un apcep pannā sakarsētā eļļā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno sarīvētu burkānu un visu pasautē, līdz dārzeņi ir mīksti. Bļodā liek malto gaļu, pievieno apceptos dārzeņus, sāli, piparus un savas iecienītākās garšvielas (lieliski piestāvēs kapāti zaļumi vai nedaudz ķiploka). Visu kārtīgi samaisa viendabīgā masā.
3. Pīrādziņu formēšana:
Ņem kāposta lapu, tās centrā liek nedaudz sagatavotā pildījuma un pārloka lapu uz pusēm vai saloka kā “kabatiņu” (pīrādziņu). Svarīgi, lai pildījums būtu vienmērīgi sadalīts un lapa cieši turētos kopā.
4. Panēšana un cepšana:
Sagatavo divus traukus: vienā ieber miltus, bet otrā sakuļ olas ar šķipsniņu sāls un pipariem. Katru kāpostu pīrādziņu vispirms apviļā miltos, tad iemērc olā un vēlreiz miltos (dubultā panējuma kārta padarīs tos īpaši kraukšķīgus). Cepam pannā uz vidējas uguns no abām pusēm, līdz pīrādziņi ir kļuvuši zeltaini brūni un gaļa iekšpusē ir pilnībā gatava.
Noderīgi padomi vēl labākam rezultātam:
Mērce ir panākumu atslēga: Šos pīrādziņus vislabāk pasniegt ar pikantu ķiploku mērci. Sajauciet skābo krējumu vai majonēzi ar pāris spiestām ķiploka daiviņām, smalcinātām dillēm un šķipsniņu sāls.
Maigāka garša: Ja vēlaties vēl maigāku tekstūru, pildījumam varat pievienot nedaudz rīvēta siera.
Eksperimentējiet ar garšvielām: Kāpostiem ļoti piestāv nedaudz maltas ķimenes vai kūpināta paprika, kas pildījumam piešķirs “dūmu” aromātu.
Precīzas sastāvdaļas:
Kāposti: 1 vidēja izmēra galviņa
Malta gaļa: 500 g (cūkgaļa vai jaukta ar liellopu)
Sīpols: 1 gab.
Burkāns: 1 gab.
Olas: 4 gab. (panēšanai un pildījumam pēc izvēles)
Milti: 2 ēdamkarotes (un nedaudz vairāk panēšanai)
Garšvielas: sāls, melnie pipari, kaltēti zaļumi pēc garšas
Eļļa: cepšanai













