Skābo kāpostu zupa ir populāra poļu zupa, kas ir lieliski piemērota vēsākam laikam.
Poļu un ukraiņu virtuvē ēdienus bieži gatavo, izmantojot marinētus dārzeņus. Piemēram, zupu no sautētiem svaigiem un skābētiem kāpostiem. Šis bagātīgais ēdiens ir lieliski piemērots aukstām ziemas dienām, jo tas ir sātīgs un sildošs no iekšpuses.
Šai zupai papildus skābētiem kāpostiem pievieno kartupeļus un kūpinātas desiņas. Garšvielas, piemēram, ķimenes un lauru lapas, piešķir papildu garšu. Bet ar garšvielām droši var variējiet.
Sastāvdaļas kāpostu zupai
500 g skābēti kāposti
2 lieli kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
1 ķiploka daiviņa
150 g kūpinātas desas
2 ēdamkarote augu eļļa
1 tējkarote saldās paprikas pulveris
1 litrs dārzeņu vai gaļas buljona
2 lauru lapas
1 tējkarote ķimenes
Sāls un pipari pēc garšas
Zupas pagatavošanas gaita
Vispirms skābētos kāpostus noskalo zem tekoša ūdens un rupji sakapā. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Nomazgājiet burkānus un sagrieziet plānās šķēlēs.
Sīpolus un ķiplokus nomizo un sagriež mazos kubiņos. Sagrieziet desu šķēlēs. Sildiet augu eļļu lielā katliņā un apcepiet sīpolus un ķiplokus līdz tie kļūst zeltaini brūni.
Pievienojiet skābos kāpostus, kartupeļus un burkānus un labi samaisiet visas sastāvdaļas. Pārkaisa ar paprikas pulveri un nedaudz apcep.
Ielejiet buljonu un pievienojiet lauru lapu, ķimenes un kūpinātu desu. Pēc tam ļaujiet zupai vārīties uz lēnas uguns apmēram 50 minūtes. Beigās zupu pārkaisa ar sāli un pipariem un izņem lauru lapu. Pasniedziet kāpostu zupu karstu ar svaigu maizi.