Visi man jautā, no kā gatavota šī greznā uzkoda: bet tā ir no parasta speķa

Katru reizi, kad lieku šo grezno uzkodu uz galda, neviens nespēj uzminēt, no kā tā gatavota. Tā patiešām ir lieliska, un pazūd acumirklī.

Turklāt pagatavota no visparastākā sālīta speķa. Vienmēr turu to ledusskapī negaidītu viesu gadījumam.

Arī paši labprāt mielojamies, jo tas ir ļoti garšīgi. Starp citu, man ir arī oriģināls pasniegšanas veids – tādu jūs, visticamāk, nekur citur nebūsiet redzējuši, pat ja paši jau sen gatavojat līdzīgu uzkodu.

Recepte ir tik vienkārša, ka to var gatavot ar aizvērtām acīm. Un, protams, arī ātra. Garie receptes varianti ir tad, kad ir laiks un vēlme. Bet, kad laika pavisam nav, bet gribas kādu gardumu, šādas lietas ir tieši laikā.

Sastāvdaļas, kā vienmēr, atstāšu raksta beigās.

Kā pagatavot

Uzkoda mums, kā jau teicu, ir no sālīta speķa. Tāpēc sagādājam speķi vai ņemam no saviem krājumiem. Uzreiz pateikšu, ka mēs speķi ļoti mīlam un pērkam lielos gabalos vienmēr vienā un tajā pašā vietā. Tas ir baltkrievu un pats par sevi ļoti garšīgs.

Šodien gatavosim no tā. Bet, patiesībā, šai receptei der arī vienkāršāks un lētāks speķis, ne tik grezns kā šoreiz pie manis. Derēs pat visnecilākie plānāki gabaliņi. Vēl vairāk — daudziem šī uzkoda patīk tieši no iestāvējušās un pat dzeltenīgas speķa malas.

Tātad, sākam. Nogriežam no gabala ādiņu un notīrām lieko sāli. Sagriežam smalkāk un izlaižam caur gaļasmašīnu.

Samalām visparastākajā veidā. Es to daru divas reizes, lai masa būtu maigāka – gluži kā sviests.

Tad sagriežam dillītes un izspiežam svaigu ķiploku. Pievienojam piparus pēc garšas, bet sāli, protams, vairs nevajag.

Brīdinu uzreiz – nemēģiniet smalcināt dillītes kopā ar speķi. Viss tiks sabojāts. Speķis sajauksies ar sulu un kļūs zaļš.

Man reiz tā gadījās no nepieredzības, gatavojot līdakas kotletes. Tad mēs no sirds pasmējāmies. Kotletes bija garšīgas, bet krāsa gan bija ļoti neparasta.

Tātad, visi sastāvdaļas ir sagatavotas. Samaisām. Un te varētu arī apstāties – vienkārši salikt visu burciņā un likt ledusskapī. Pēc tam, kad atdziest, smērēt uz grauzdiņa vai melnās maizītes. Smērējums, teikšu jums, ir tiešām nepieciešams. Un tas var glabāties ļoti ilgi.

Bet es gāju vēl tālāk un izdomāju piedāvāt viesiem uz galda pilnīgi citā veidā. Nekad nepateiksiet, kā. Darīsim tā. Tas ir ļoti vienkārši.

Ņemam jebkuru bambusa paklājiņu, var arī vienkārši tādu paliktni zem šķīvjiem uz galda. Pārklājam to ar pārtikas plēvi un uz plēves izkārtojam speķi.

Lasi vēl: Gurķi ražo līdz pat oktobrim: 3 mēslojumi, lai pagarinātu ražošanu pat laukā

Izklājam vairāk vai mazāk vienmērīgi un savijam tādā kā konfektes formā.

 

 

 

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu…..