Visi to izjutīs: meteorologs pastāstīja, kad sāksies La Ninja un ko tas izraisīs

Hidrometeoroloģijas ārzemju centra zinātniskais vadītājs Vilfands sacīja, ka La Ninjas sākšanās draudi rudenī ir 60-70%.

Tomēr tās ietekme uz klimatu kļūs mazāk izteikta, jo ārpus tropu reģioniem pasaules okeāna temperatūra būs augsta.

Iepriekšējais El Ninjo gadījums bija tik spēcīgs, ka tā rezultātā Klusā okeāna un Atlantijas okeāna mērenajos platuma grādos radās nenormāli silts ūdens, kas savukārt mainīja globālo temperatūru.

Vilfands arī norādīja, ka 2024. gadā jau ir uzstādīti temperatūras rekordi, pārsniedzot 2023. gada temperatūras rekordus, un, iespējams, ka šī tendence turpināsies līdz gada beigām. Turpmākajos mēnešos nav gaidāma būtiska atdzišana.

La Ninja ir klimatiska parādība, kas ir pretēja El Ninjo, un tai raksturīgs ievērojams okeāna virsmas temperatūras pazeminājums Klusā okeāna centrālajā un austrumu ekvatoriālajā daļā.

Šo parādību izraisa austrumu vēji, kas nes siltu ūdeni no Peru un Čīles piekrastes uz Indonēziju un Austrāliju, palīdzot pacelt auksto ūdeni no okeāna dzīlēm un pazemināt temperatūru reģionā.

Kā sacīja eksperti, jaunas klimata pārmaiņas drīzumā skars gandrīz visu Austrumeiropas reģionus. Pirmais rudens mēnesis dažādās mūsu valsts vietās sākās atšķirīgi. Taču līdz septembra beigām gandrīz visur būs tāda pati situācija.

Tādējādi, pēc Gismeteo sinoptiķu prognozēm, sākot ar 14.septembri valsts lielākajā daļā sāksies periods, kas būs raksturīgs lieliem kontrastiem. Un laikapstākļi šajā laikā būs absolūti jocīgi.

Piemēram, centrālajos reģionos joprojām būs karstums, kas ir neparasts septembrī. Daudzviet termometra stabiņš līdz nākamās nedēļas beigām rādīs 25-26 grādus.

Taču arī tad temperatūra būs virs normas, un līdz septembra normai tā noslīdēs tikai uz pašām mēneša beigām. Tas ir, rezultātā neparastā karstuma periods ilgs divas nedēļas pēc kārtas.

Lasi vēl: Septembra beigās iegādājieties loterijas biļeti: Pāvels Globa prognozē lielu laimestu divām zodiaka zīmēm

Tas pats attieksies gan uz ziemeļrietumiem, gan uz dienvidiem. Un, lai gan, piemēram, citviet ļoti intensīvais karstums, kāds bija šonedēļ, drīz norims, līdz mēneša beigām joprojām būs ļoti silts: ne mazāk kā 26 grādi pat ēnā.

Taču ziemeļu daļā rudens iestāsies vēl vairāk, un pārmaiņas būs nopietnas. Tātad šajā nedēļas nogalē uz īsu brīdi iesils līdz plus 17, tad pirmdien temperatūra dienā pazemināsies līdz 9 grādiem, bet naktīs kļūs vēl vēsāks līdz nullei. Bet tad līdz nākamās nedēļas beigām skaitļi pieaugs līdz plus 18.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment