Viss, kas tev jāzina par Ziemassvētku zvaigzni un tās kopšanu

Podiņš ar Ziemassvētku zvaigzni tiek turēts gaišā, vēsā vietā. Nedrīkst būt caurvējš. To laista ar siltu ūdeni. Lai mitrinātu gaisu, augu var apsmidzināt ar smalku smidzinātāju, radot ap krūmu miglas mākoni. Lieli ūdens pilieni atstās neizskatīgus traipus. Galvenie iemesli zaļo lapu un košo seglapu zudumam ir sauss silts gaiss, caurvējš un sausa augsne.

Puansetiju ražotāji bieži aprok galvenos dzinumus, lai krūms izskatītos sulīgāks. Tāpēc uzreiz pēc svētkiem ir jāpārbauda auga stāvoklis. Dažreiz tas jādara drīz pēc iegādes, jo apraktais stumbrs sāk pūt. Bieži vien to var glābt, noņemot daļu substrāta. Puve pie dzinumu pamatnes ir viens no biežākajiem puansetiju straujas bojāejas iemesliem.

Ziedēšana nākamajā gadā

Puansetiju var audzēt kā daudzgadīgu istabas augu. Ļoti ātri izaug blīvs krūms, tā dzinumu galus ziedēšanas laikā rotā košas seglapiņas. Man šāds krūms noteikti uzziedēja pavasarī pēc ziemas īsās dienas gaismas. Puansetija ziemoja uz lodžijas, uz kuras es īpaši neieslēdzu gaismu vakaros. Noņemot un saīsinot daļu dzinumu, šo daudzgadīgo augu var pārvērst glītā burvīgā krūmā.

Ir vēl viena iespēja, kā audzēt puansetijas mājā. Kad lapas nokrīt, nogrieziet stublājus 10 cm augstumā no augsnes līmeņa”. Tad laistīšana uz pāris mēnešiem ievērojami samazināsies. Puansetiju tur vēsā, ēnainā vietā. Līdz brīdim, kad sāk parādīties jauni dzinumi. Tad laistīšanu pastiprina un visus vājos dzinumus apgriež. Izņem dzinumus, kas bojā formu. Atjauno barošanu ar kompleksajiem mēslošanas līdzekļiem, kas atšķaidīti vājā koncentrācijā. Augu pārstādīt jaunā podā ar augsnes maisījumu no lapu, velēnas, kūdras un smilts.

Vasaras pirmajā pusē puansetiju var pavairot ar spraudeņiem. Šim nolūkam spraudeņus sakņo kūdras un smilšu maisījumā temperatūrā virs +21 °C. Lai pienainā sula neaizsprostotu traukus, to obligāti izmazgā ar ūdeni.

Labā siltā laikā puansetiju var turēt ārā, dārzā vai uz balkona. Ziemassvētku zvaigzne ir īsās dienas augs. Lai veidotos ziedpumpuri, tai vajadzīgas 10 līdz 12 stundas dienas gaismas. Dažās grāmatās ieteikts atstāt augu tumsā 14 stundas. Līdz ar to dienas gaismas stundas ir mākslīgi jāsaīsina.

Visvienkāršākais veids, kā to izdarīt, ir vakarā aizklāt puansetijas podiņu ar melnu maisu, spaini vai kasti un no rīta to noņemt. Ar šādu gaismas režīmu augam vajadzētu būt astoņas nedēļas. Pēc tam podiņš tiek pārvietots uz gaišāko vietu. Tai jābūt siltai (20 – 22 °C). Drīz uz dzinumu galotnēm parādīsies neticami spilgti atvases.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment