Zelta rudens ienāk Austrumeiropā, tostarp Latvijā – ārzemju sinoptiķi publicē pirmo ilgtermiņa prognozi

Pavisam nesen ir izskanējusi arī pirmā ilgtermiņa prognozi, kuru ir sastādījis ārzemju meteorologs. Viņš atklāj, ka rudens būs anomāls un daudzviet var pārsteigt iedzīvotājus. 

 

Ziemeļu Austrumeiropas apgabalā gaidāmā oktobra vidējā temperatūra +3…+6 °C, kas ir par 1-2 grādiem augstāka nekā parasti. Paredzamais nokrišņu daudzums 55-65 mm, kas ir normas robežās.

Mēneša sākumā nokrišņu nav, dienā valdošā temperatūra +4…+9 grādi, dienvidu apgabalā +1…+6 °C, naktīs iespējamas salnas. Līdz pirmās dekādes vidum kļūs siltāks, dienā +10…+15 °C, centrālajā apgabalā +12…+17 grādi, īslaicīgi līs. Pirmo desmit dienu beigās vietām periodiski lija, dienā +6…+11 °C, citviet apgabalā +10…+15 °C.

Līdz mēneša vidum gaidāms apmācies laiks ar skaidrojumiem, līs, vējš, dienā +8…+13 grādi. Trešās dekādes pirmajā pusē gaidāms aukstuma vilnis ar nelieliem nokrišņiem un dienā valdošo temperatūru –2…+3 °C, naktīs vietām piesals līdz –8 grādiem, ir apledojuši apstākļi uz ceļiem. Oktobris noslēgsies ar sasilšanu, līs, dienā +3…+8 grādi.

 

Centrālajā reģionā gaidāmā mēneša vidējā temperatūra ir +8…+9 °C, kas ir nedaudz siltāks par ilggadējo normu. Gaidāms nokrišņu daudzums 30-40 mm, kas ir mazāk nekā parasti.

Lasi vēl: Vecmāmiņa mājas stūros salika sausas lapas; Kad pārliecinājos, cik tas ir efektīvi, tagad daru to pašu

Oktobra sākumā būs nelieli lietus: dienā temperatūra būs +10…+15 °C. Līdz pirmo desmit dienu vidum nokrišņu nebūs, dienā gaiss iesils līdz +13…+18 grādiem. Pirmo desmit dienu beigās vietām neliels lietus, dienā temperatūra +11…+16 °C.

Zināma arī prognoze tieši Latvijā – lasi tālāk 

Līdz oktobra vidum gaidāms sauss un silts laiks, maksimālā temperatūra dienā +14…+19 °C. Otrās dekādes beigās īslaicīgs lietus, dienā maksimālā temperatūra +5…+10 °C. Līdz trešā desmit dienu perioda sākumam gaidāms sauss laiks, naktīs iespējamas salnas, dienā +9…+14 grādi. Trešās dekādes vidū nelieli nokrišņi, dienā +3…+8 °C, naktī iespējamas salnas. Mēnesis noslēgsies ar siltu laiku, bez nokrišņiem, dienā gaiss iesils līdz +10…+15 °C.

Mēneša pirmajās dienās gaidāms sauss un vēss laiks, naktīs iespējamas salnas, dienās būs +5…+10 °C. Līdz pirmo desmit dienu vidum ir sauss un silts, dienā gaiss iesils līdz +12…+17 grādiem. Pirmo desmit dienu beigās īslaicīgi līs, dienā +7…+12 grādi.

Par laikapstākļiem Latvijā lasīsim arī nākošajā lappusē

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment