Zelta rudens ienāk Austrumeiropā, tostarp Latvijā – ārzemju sinoptiķi publicē pirmo ilgtermiņa prognozi

Līdz mēneša vidum apmācies ar skaidrojumiem, vietām neliels lietus, dienā maksimālā temperatūra +10…+15 °C. Otrās desmit dienas beigās nav izslēgti īslaicīgi nokrišņi, naktīs gaidāmas salnas, dienā +2…+7 grādi. Nestabils laiks ar nelieliem nokrišņiem saglabāsies līdz trešās dekādes vidum, dienā temperatūras svārstības no +6…+11 °C līdz +1…+6 °C, naktīs nav izslēgtas salnas. Oktobris noslēgsies ar siltu un sausu laiku, dienā temperatūra +7…+12 grādi.

Pagājušā gada oktobris temperatūras ziņā bija tuvu normai, taču nolija vairāk nekā divu mēnešu nokrišņi. Siltākā diena fiksēta 1, maksimālā temperatūra sasniedza +21,4 grādus. Pirmo desmit dienu beigās kļuva krasi vēsāks, dienas temperatūra nepārsniedza +4,3 grādus, bija spēcīgi nokrišņi lietus un slapjš slapjš sniegs. Stiprākais lietus fiksēts 17. datumā, kad vienā diennaktī nolija 52 mm. vai nedaudz mazāk par mēneša normu.

Rietumu daļā gaidāmā mēneša vidējā temperatūra +9…+11 °C, kas ir nedaudz siltāka par ilggadējām vidējām vērtībām. Paredzamais nokrišņu daudzums ir 20-30 mm, kas ir nedaudz mazāk nekā parasti šajā reģionā.

Mēneša pirmajās dienās vietām neliels lietus, dienā temperatūra +8…+13 °C, citviet apgabalā īslaicīgs lietus, dienā +11…+16 grādi. Līdz pirmo desmit dienu beigām ir sauss un silts, dienā maksimālā temperatūra +13…+18 grādi, citviet apgabalā līdz +20 °C.

Mēneša vidū gaidāms sauss un silts laiks, dienā temperatūra būs +15…+20 grādu. Otrās desmit dienas beigās vietām īslaicīgi līst, dienā maksimālā temperatūra +8…+13 °C. Trešās desmit dienu perioda sākumā būtisku nokrišņu nav, dienā maksimālā temperatūra 5-10 grādi pēc Celsija, naktīs iespējamas salnas, rietumu apgabalā par 3-5 grādiem siltāks. Līdz trešās dekādes vidum bez nokrišņiem, dienā +6…+11 °C, naktī sals.

 

Lasi vēl: Kā viegli noregulēt plastmasas logus un uz visiem laikiem atbrīvoties no caurvēja

Brīvdienās un nākamnedēļ laikapstākļi kļūs rudenīgāki – gaisa temperatūra pazemināsies, biežāk līs un gaidāmas arī vējainākas dienas, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Sestdien mākoņu daudzums palielināsies un daudzviet līs, savukārt svētdien lietus gaidāms tikai vietām. Lēno līdz mēreno dienvidu vēju sestdienas pēcpusdienā nomainīs brāzmaināks dienvidrietumu un rietumu vējš.

Oktobra sākumā laikapstākļus mūsu reģionā ietekmēs ciklonu darbība – gaidāms lietus, spēcīgākas vēja brāzmas un vēsākas naktis, kad temperatūra daudzviet būs ap +6…+12 grādiem, bet piekrastes apvidos tā būs par dažiem grādiem augstāka.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment