Siera kūku nav sarežģīti pagatavot, lai gan gatavošana aizņem zināmu laiku – taču gala rezultāts to pilnībā attaisno. Bieži vien receptēs iesaka cept kūku ūdens peldē, lai tā būtu maiga un gluda, kā arī neplaisātu.
Šajā variantā ūdens peldi neizmantosim. Lai kūka izceptos vienmērīgi un saglabātu gludu virsmu, sākumā to cep karstā krāsnī apmēram 10 minūtes, pēc tam temperatūru pakāpeniski samazina.
Precīzas sastāvdaļas atradīsi raksta beigās!
Ķeramies klāt receptei!
Pagatavošanas gaita:
Sāk ar pamatnes gatavošanu. Sablenderē cepumus, pielej izkausētu sviestu, pievieno cukuru un labi samaisa. Cepamo formu ( 22cm ) izklāj ar cepampapīru, malas iesmērē ar sviestu. Cepumu drupatas kārto formā – kārtīgi piespiež apakšu un veido sānu malas. Cep cepeškrāsnī 175 grādos 10 minūtes. Pilnībā atdzesē istabas temperatūrā.
Gatavojam pildījumu siera kūkai. Visām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Traukā liek svaigo sieru un maisa līdz kļūst mīksts un gluds. Ja kuļ ar mikseri, tad to dara uz vislēnākajiem apgriezieniem. Pievieno cukuru nelielām porcijām un turpina maisīt. Nedrīkst ļoti sakult, jo tad masa kļūs pārāk gaisīga un cepot var uzpūsties un pārplīst. Vislabāk ir maisīt ar roku ar slotiņu nevis ar mikseri. Pievieno kukurūzas cieti, citronu sulu, citrona miziņu, vaniļas ekstraktu un sakult burtiski 15-20 sekundes. Pievieno krējumu un atkal sakuļ ap 15-20 sekundes. Pievieno pa vienai olas, pēc katras sakuļ līdz viendabīgai konsistencei.
Gatavo siera masu lej izceptajā pamatnē. Formu var mazliet paklapēt pa galdu lai iziet gaisa burbuļi.
Un tagad pats galvenais!
Cept stingri pēc instrukcijas, lai nesaplaisā un nepaliek sausa. Pirmās desmit minūtes kūku cep 200 grādos, tad samazina temperatūru uz 120 grādiem un cep vēl 60-90 minūtes. Pēc cepšanas izslēdz cepeškrāsni un atstāj siera kūku pie aizvērtām durtiņām vēl uz 30 minūtēm. Tad atver durtiņas un atstāj vēl uz 30 minūtēm. Laiks var nedaudz atšķirties, tas atkarīgs no katras cepeškrāsns.
Kamēr kūka cepas, pagatavo krējuma kārtu. Nelielā bļodiņā liek krējumu, pūdercukuru, citronu sulu un kārtīgi samaisa. Izņem kūku no cepeškrāsns un vēl karstu pārsmērē ar krējuma krēmu. Tad atstāj siera kūku atdzist istabas temperatūrā.
Pēc pilnīgas atdzišanas siera kūku liek ledusskapī uz 6-8 stundām. Izņem kūku no formas un liek uz pasniegšanas trauka. Dekorē ar ogām un augļiem pēc savas izvēles. Kūka ir gatava pasniegšanai!
Sastāvdaļas
Pamatnei:
Smilšu mīklas cepumi vai nesālīti krekeri – 350g
Sviests – 200g +formas ieziešanai
Cukurs – 2 ēd. kar.
Pildījumam:
Svaigais siers (filadelfijas) – 1kg
Cukurs – 250g
Kukurūzas ciete – 3 ēd. kar.
Citronu sula – 2 ēd. kar.
Citrona miziņa – 2 tējk.
Olas – 5gb
Vaniļas ekstrakts – 2 tējk.
Krējums 20% – 100g
Pārklāšanai:
Krējums 20% – 150g
Pūdercukurs – 2 ēd. kar.
Citronu sula – 2 tējk.
Dekorēšanai:
Augļi
Ogas
Labu apetīti!