Ziedkāposti mīklā, kā padarīt tos kraukšķīgus, bez miltiem, bez olām, cepeškrāsnī un pannā

Ziedkāposts kliņģerī ar tahini un sezamu

Ziedkāposts kliņģerī ar tahini ir ļoti populārs Libānā, Turcijā, Sīrijā un Irākā (vēsturiskajā Kurdistānā). Atliek vien viegli novārīt ziedkopas, pēc tam iemērkt tās tahini pastā un ātri apcept verdošā augu eļļā. Vai arī vēl vienkāršāk: pārliet sagatavotās ziedkopas ar tahini un apcept zem grila.

Nepieciešams 6 porcijām:

Pagatavošana:

  1. Ziedkāpostu sadala ziedkopās un vāra sālsūdenī 5–7 minūtes. Koriandru smalki sakapā. Tahini pastai pievieno 1,5 glāzes auksta ūdens, rūpīgi samaisa. Sākumā masa sabiezēs, bet pēc tam kļūs viendabīga. Iemaisa viena citrona sulu un sāli. Mērcei jābūt biezai kā krējumam. Pievieno sakapāto koriandru.

  2. Sajauc 4 ēd. k. olīveļļas, atlikušo citrona sulu un šķipsniņu sāls. Uzkarsē grilu. Kāpostu liek plakanā formā vai cepešpannā, pārlej ar eļļas un citrona maisījumu. Liek zem grila uz 5 minūtēm.

  3. Izņem no cepeškrāsns, pārlej ar tahini, pārkaisa sezamu un atkal liek zem grila. Cep, līdz tahini viegli apbrūnē, 5–7 minūtes.

Saimniecei piezīme
Lai pastiprinātu sezama garšu, olīveļļu var aizstāt ar sezama eļļu. Starp citu šāds kāposts lieliski papildina jebkuru gaļas ēdienu — no cepta vistas līdz jēra kotletēm. Bet tas var būt arī vieglas veģetāras vakariņas vai pusdienas.

Tā ziedkopas ir pasargātas no tiešiem saules stariem, tādēļ tās paliek pienbalti baltas un ļoti maigas. Kliņģerim vislabāk der jauni, maksimāli blīvi kātiņi, bez jebkādiem plankumiem un bojājuma pazīmēm. Bet, ja ārā nav sezona, var izmantot arī saldētu kāpostu.

Vispirms ziedkāpostu nepieciešams sadalīt ziedkopās, pēc tam novārīt līdz pus gatavībai sālsūdenī, vai viegli apbrūnināt zem grila, iepriekš apsmērējot ar jebkuru augu eļļu, vai arī atstāt jēlu. Patiesībā ziedkāpostu var ēst vispār bez termiskas apstrādes: nekādu nepatīkamu seku organismam nebūs. Nākamais solis — iemērkt ziedkopas mīklā un, ja vēlas, apviļāt rīvmaizē. Un visbeidzot apcept sakarsētā augu eļļā vai cept cepeškrāsnī.

Kliņģera varianti ziedkāpostiem

Lai iegūtu stingru garoziņu, sakuļ olas, iemērc tajās ziedkāpostu, pēc tam apviļā ziedkopas miltos. Garšīga kliņģera ziedkāpostiem ir ļoti daudz un dažādu variantu, piemēram, ar pienu, kviešu miltiem un garšvielām. Vai arī klasiskais uz alus bāzes, austrumnieciskais ar tahini, panāzijas ar rīsu cieti un sojas mērci utt.

Ja vēlaties maksimāli blīvu un kraukšķīgu garoziņu, tad vispirms iemērciet ziedkopas sakultās olās, pēc tam apviļājiet miltu (vislabāk kukurūzas) un smalki sarīvēta siera maisījumā. Pēc tam vēlreiz iemērciet olās un ielieciet bļodā ar rīvmaizi. Ja vēlaties tikai vieglu garoziņu, vienkārši pagatavojiet kāpostu tempurā.

Ziedkāposts lieliski sader ar skābpiena produktiem, ar sviestu un olīveļļu, ar riekstiem, zaļumiem, tomātiem u.c. Tāpēc ideālas mērces pie ziedkāposta kliņģerī būs klasiskais tartars, grieķu jogurts ar ķiploku un sakapātiem zaļumiem, pesto, siera mērce, svaigu dārzeņu salsa vai reducēta apelsīnu sula ar medu un sinepēm. Bet spilgtu garšu cienītāji kliņģerim var pievienot arī kurkumu, kariju, čabri, krustnagliņas vai šķipsniņu aso čili piparu.

Piedāvājam ļoti atšķirīgas, bet garantēti gardas receptes ziedkāpostam kliņģerī, kā arī 2 bonusā: kā vienkārši pagatavot kāpostu tā, lai tas noteikti būtu kraukšķīgs.

Ziedkāposts kliņģerī uz pannas

Ziedkāposts kraukšķīgā, zeltaini brūnā garoziņā izskatās ļoti apetīti rosinošs, turklāt gatavojas ātri un pavisam vienkārši. Nepieciešams 4 porcijām: ziedkāposts — 1 kg, augu eļļa — 400 ml, milti — 100 g, kartupeļu ciete — 100 g, jebkuras garšvielas (karijs, kurkuma, koriandrs, muskatrieksts) pēc garšas

Mērcei: skābais krējums vai dabīgais jogurts — 250 ml, marinēts gurķis — 1 gab., ķiploki — 2 daiviņas, pētersīļi — 1 ēd. k.,  sāls, svaigi malti melnie pipari

Lasi vēl: Mums bija 18 gadu starpība, kas kļuva par mūžību… vai mums izdevās saglabāt attiecības

Pagatavošana:

Kliņģerim sajauc miltus ar kartupeļu cieti, pievieno 450 ml ūdens un 1 ēd. k. augu eļļas. Rūpīgi samaisa. Pievieno garšvielas un sāli pēc garšas, vēlreiz samaisa. Bļodu ar mīklu pārklāj ar tīru dvieli un atstāj istabas temperatūrā uz 15–20 minūtēm. Marinēto gurķi sagriež mazos kubiņos. Ķiplokus izspiež caur spiedi, pētersīļus smalki sakapā. Sajauc ar krējumu vai jogurtu, pievieno sāli un piparus. Mērci līdz pasniegšanai tur ledusskapī.

Ziedkāpostu sadala ziedkopās. Liek verdošā sālsūdenī un vāra 5 minūtes pēc atkārtotas uzvārīšanās. Nolej caur sietu. Pannā ielej eļļu, uzkarsē. Mīklu samaisa līdz viendabīgai konsistencei. Ar dakšiņu iemērc ziedkopas mīklā un liek eļļā, cep līdz zeltaini brūnai garoziņai. Cep pa porcijām. Gatavo kāpostu izkārto uz papīra dvieļiem, lai notek liekā eļļa. Pasniedz nedaudz atdzisušu ar krējuma mērci.

Noderīgs padoms. Cepšanai var izmantot jebkuru dziļu un platu trauku — katlu, sautējamo pannu, vokpannu vai pat lielu ugunsizturīgu bļodu. Starp citu. Šo ēdienu var pasniegt ar receptē minēto krējuma mērci vai jebkuru citu — lieliski der siera, aioli vai pat majonēze.

Ziedkāposts un brokoļi kliņģerī ar kukurūzas miltiem

Kliņģeris uz kukurūzas miltu bāzes vienmēr sanāk stingrs un ļoti kraukšķīgs. Der gan dzeltenie, gan baltie kukurūzas milti.

Lasi vēl: Mans, nu jau iecienītākais, gaļas pagatavošanas veids – jebkura, šādi pagatavota gaļa, sanāk maiga un kūst mutē

Nepieciešams 4 porcijām:

ziedkāposts — 1 gab.
brokolis — 1 gab.
augu eļļa — 500 ml
milti — 150 g
kukurūzas milti — 150 g
minerālūdens — 80 ml
sāls — 1 tējk.

Mērcei:
mājās gatavots majonēze — 120 g
karija pulveris — 3 tējk.
citrona sula — 2 tējk.

Pagatavošana:

Kāpostus sadala ziedkopās, blanšē sālsūdenī 2 minūtes. Pēc tam ieliek ledū vai aukstā ūdenī, nokāš. Sajauc kviešu un kukurūzas miltus, pievieno aukstu minerālūdeni, sāli. Samaisa līdz viendabīgam kliņģerim. Ziedkopas iemērc kliņģerī un cep sakarsētā eļļā (180 °C) apmēram 2 minūtes. Gatavos liek uz papīra dvieļiem. Majonēzi sajauc ar kariju un citronu sulu, atdzesē. Pasniedz ar gatavo kāpostu.

Saimniecei piezīme. Mērci var pagatavot gruzīnu stilā — karija vietā izmantojot hmeli-suneli. Starp citu kliņģerī var gatavot pat parasto kāpostu. Svarīgi, lai tas būtu svaigs un sulīgs — tad kraukšķīgā garoziņa īpaši labi izcels saturu.