Ziemas briesmonis – melnais ledus. Kā ar to veiksmīgi sadzīvot?

black-ice

Tā sauktais “melnais ledus” ir īpaši bīstams, jo tas nav redzams. Tomēr ikviens no autovadītājiem var pasargāt sevi, pasažierus un izvairīties no iespējamām, sadursmēm zinot, izprotot un pielietojos padomus, kas ļaus tikt galā ar “melno ledu”.

Saproti, ka “melnais ledus” pēc struktūras ir vienkāršs ledus!

“Melnais ledus”  ir slānis, kas veidojas uz virsmām, īpaši uz ceļiem, ietvēm un piebraucamajiem ceļiem, sasalstot lietum, slapjam sniegam un miglai, tādā veidā radot “melno ledu”. To sauc par “melno ledu”, jo tas nav redzams un ir skaidrs, tādā veidā pielāgojas virsmas krāsai un rada caurspīdīguma efektu.

Zini, kur var sagaidīt “melno ledu”!

Melnais ledus” visbiežāk veidojas vietās, kur netiek saule, piemēram, ceļi, kas ved cauri mežam, tunelis u.c. vietas. Apledojums viegli veidojas uz tiltiem, tas ir saistīts ar auksta gaisa plūsmu, kas spēj atdzesēt tilta virsmu gan uz, gan zem tilta.

Zini, kad gaidīt “melno ledu”!

“Melnā ledus” forma visbiežāk novērojama naktīs, vai agros rītos, kad gaisa temperatūra ir zemākajā stāvoklī, vai tad, kad saule vēl nav paspējusi sasildīt ceļus. Diennakts gaišajā laikā sastapties ar “melno ledu” ir mazāk iespējams, jo saule to dienas laikā silda. Bet atcerieties: iespējams nenozīmē nekad! Vienmēr jābūt gatavam.

Novēro pazīmes – ja jūs vadāt automašīnu un redzat priekšā braucošas automašīnas pēkšņu novirzīšanos no ceļa, bez redzama iemesla, varat uzskatīt, ka priekšā iespējams “melnais ledus”.

Ja labi grib, tad var to redzēs!

Protams, cītīgi to vērojot pareizā apgaismojumā un leņķī mēs varam to redzēt, bet braucot ar automašīnu pa ceļu pamanīt to būs daudz grūtāk.

Apledojums gandrīz vienmēr veidojas ļoti gluds, tādā veidā lapas, kas ir ceļa malās un uz ceļiem paliek ļoti spīdīgas. Lapu spīdums var jums norādīt par iespējamu apledojumu.

Ja lielākā ceļa daļa pa kuru braucat ir bijusi blāvi melnā krāsā, bet pēkšņi tā ir tumši melna un spīdīga, tad ļoti iespējams esat uzbraucis uz “melnā ledus”.

Tu vari novērst vai mazināt iespēju nonākt uz melnā ledus!

Šeit būs daži padomi, kurus ir vērts atcerēties. Protams, svarīgi ir zināt kā pareizi braukt un šķērsot “melno ledu” virsmu, bet mēs jums dosim vēl dažus citus svarīgus padomus, kā rīkoties:

  1. Parūpējaties par redzamību, pirms uzsākat braukt.

Saglabājiet automašīnas vējstiklu tīru un skaidru. Atbrīvojiet to no netīrumiem, sniega, vei jebkā cita, kas var mazināt jūsu redzamību. Pārliecinieties, vai automašīnas lukturi ir tīri un brīvi no apledojuma, arī tie jums spēs palīdzēt saskatīt iespējamo spīdumu no “melnā ledus”.

  1. Svarīga lieta: neizmanto kruīza kontroli laika apstākļos, kad iespējams apledojums.
  2. Pārbaudiet riepu protektoru. Nepietiekams protektora dziļums var izraisīt ceļu satiksmes negadījumu jebkuros laika apstākļos, nemaz nerunājot par iespēju nonākt uz melnā ledus ar nodilušiem riepu protektoriem.

Raksts sadarbībā ar:   autofavorits

Avots: opel.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment