Zinātnieki apstiprina: Uz Marsu kā pirmo nepieciešams sūtīt sievieti

Nav viegli izvēlēties pareizos cilvēkus, lai dotos uz Marsu.

Drosmīgiem cilvēkiem būs jābūt gataviem pavadīt daudzus mēnešus kosmosa kuģa šaurajos apstākļos, lai sasniegtu Sarkano planētu, un jāsamierinās ar faktu, ka viņi, iespējams, nekad neatgriezīsies.

Turklāt viņiem ir jābūt speciālistiem daudzās jomās un jābūt augsta līmeņa sagatavotībai.

Tomēr zinātnieki apgalvo, ka ir vēl viens svarīgs nosacījums: sievietēm jābūt pirmajām, kas jānosūta uz Marsu.

Jau 20. gadsimta vidū NASA eksperti apgalvoja, ka sievietes ir labākas kandidātes misijām uz Marsu, salīdzinot ar astronautiem vīriešiem.

Viņām ir mazāks ķermeņa svars un augums, viņas patērē mazāk skābekļa un kaloriju, kas ievērojami ietaupa vietu un resursus.

Turklāt sievietēm ir mazāks sirdslēkmes risks nekā vīriešiem, un sieviešu reproduktīvās sistēmas ir izturīgākas pret radiāciju. Līdz ar to sievietēm ir lielāka iespēja izdzīvot lidojumā labā fiziskā stāvoklī.

Jaunākajā NASA pētījumā, lai noteiktu ideālo pārstāvi ceļošanai kosmosā, analīzē tika pētīts prognozētais skābekļa patēriņš, kopējās enerģijas izmaksas, oglekļa dioksīda un siltuma ražošana, kā arī sieviešu un vīriešu vajadzības pēc ūdens ilgstošu lidojumu laikā kosmosā.

Lasi vēl:Organisma attīrīšana ar auzām: ārstē alerģijas, aknu saslimšanas un izdzen parazītus

Izrādījās, ka tikai ķermeņa lieluma dēļ vīriešiem ievērojami palielinās daudzi parametri: enerģijas patēriņš palielinās par 30 procentiem, skābekļa patēriņš par gandrīz 60 procentiem, oglekļa dioksīda ražošana par 60 procentiem un šķidruma nepieciešamība par 17 procentiem.

Sievietēm šie rādītāji bija ievērojami labāki, tostarp mazāks skābekļa patēriņš un uztura prasības.

Analīze parādīja, ka sieviešu apkalpe būtu izdevīgāka iespēja pirmajai misijai uz Marsa.

Šajā gadījumā svarīgs ir jebkurš efektivitāti paaugstinošs faktors, ņemot vērā, ka lidojumā būs jāpavada vismaz septiņi mēneši, turklāt vienīgā stacija, kurā var papildināt krājumus, atrodas vairāk nekā 265 miljonu km attālumā no mūsu planētas.

Varbūt sievietes astronauti var būt šīs problēmas risinājums.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment