Zinātniski pierādīts: uzturs ietekmē mūsu atmiņu

Atmiņa ir viena no svarīgākajām kognitīvajām funkcijām, kas ļauj mums saglabāt informāciju un paļauties uz to ikdienā, tāpēc, nelietojot vitamīnus atmiņas uzlabošanai, mēs apdraudam savu smadzeņu darbību.

Pareizam uzturam ir svarīga nozīme kognitīvo funkciju, tostarp atmiņas, uzturēšanā un uzlabošanā.

Apskatīsim, kuri vitamīni un uzturvielas ir noderīgi smadzeņu veselībai un kādi pārtikas produkti tos satur.

Antioksidanti (C vitamīns un E vitamīns)

Antioksidantiem ir svarīga nozīme smadzeņu aizsardzībā pret brīvajiem radikāļiem, kas var bojāt neironus un pasliktināt atmiņu. C vitamīnu var atrast citrusaugļos, zemenēs un sarkanajā paprikā, bet E vitamīnu – riekstos, sēklās un kviešu zelmeņa eļļā. Pētījumi liecina, ka regulāra antioksidantu lietošana var palīdzēt uzlabot atmiņas veselību.

Omega-3 taukskābes (EPA un DHA)

Omega-3 taukskābes, īpaši EPA un DHA, tiek uzskatītas par “smadzeņu” taukiem, jo tām ir būtiska nozīme neironu membrānu veidošanā un signālu pārraides uzlabošanā starp neironiem. Šīs skābes ir atrodamas tādās treknās zivīs kā lasis, sardīnes un menca, kā arī riekstos un linu sēklās. Pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes var uzlabot īstermiņa un ilgtermiņa atmiņu, kā arī samazināt kognitīvo spēju pasliktināšanās risku.

D vitamīns

D vitamīns ietekmē smadzeņu darbību un atmiņu. Tas ir iesaistīts neiroplasticitātes procesos, kas veicina mācīšanos un atmiņu. Dabiskais D vitamīna avots ir saules gaisma, bet tas ir atrodams arī zivīs (lasis, tuncis), piena produktos un olās. Ir svarīgi pievērst uzmanību pietiekamam D vitamīna daudzumam, lai atbalstītu atmiņu.

K vitamīns

K vitamīnam ir nozīme nervu savienojumu stiprināšanā, kas var palīdzēt uzlabot telpisko atmiņu un uzlabot kognitīvās spējas. Tas atrodams zaļajos lapu dārzeņos (spinātos, kāpostos), brokoļos un sēklās. Regulāra šo pārtikas produktu lietošana var veicināt atmiņu.

Lasi vēl: Vai pirms veļas mazgāšanas ir jāaizpogā apģērbs un jāaiztaisa rāvējslēdzējs

Par dažiem pārsteidzošiem atmiņu ietekmējošiem produktiem lasi nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment